Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.12.2016.
12:30
astrosavet.rs, Vestionline A

Ciganske Tarot karte

Tačno poreklo ciganskih karata se još uvek ne zna, ali one se koriste isključivo za proricanje sudbine, zato ih često nazivaju i SUDBINSKE KARTE. Ukupno postoji 36 karata i više načina otvaranja. Upoređujući karte Madam Lenormand koje sam nedavno predstavila, stiče se utisak da su Ciganske karte zapravo neka vrsta kopija Madame Lenormand karata.

pixabay.com
Hu-hu, 36 karte - sve nam kaž'te, ništa ne laž'te

Ciganske karte je na tržište plasirala firma Piatnik 1920.g. Cilj je bio ponuditi karte za proricanje koje su dizajnirane za visoko društvo, posebno za ženski deo populacije onog vremena. I tako su Gypsy karte dobile ulaznicu u svet divininacije. Moglo bi se reći kako je sve počelo sa francuskom Madam Lenormand, vidovitom damom, koja je rođena 1772. godine.

Postojao je trend metoda i različitih špilova za divinaciju, a svima je polazište i osnova bio špil igraćih karata, 32-karte čiji sadržaj je: kraljevi, kraljice, paževi, desetke, devetke, osmice. Na kraju, redukcijom i brojnim izmenama broj karata je proširen i na druga područja za proricanje, povećan na 34, a zatim na 36 i kasnije i na 48 i 52. Napravljene su karte bez ikakvih oznaka i brojeva, bez etikete, samo slike scena iz svakodnevnog života, kao i kod Lenormand karata. Gypsy karte su jedna od najlepših varijacija na temu, čiste i i jednostavne.

Nije slučajno da su postale jedan od najprodavanijih špilova. Gypsy karte su zbog njihove izuzetno jednostavne simbolike, vrlo omiljene. Čini se da su tako jednostavne kao da govore same za sebe.

U svoj toj jednostavnosti, je ipak skriveno znanje koje se otvaralo u intuiciji mnogim nadarenim tumačima. Upravo ta jednostavnost nas ne sme dovesti u zabludu, jer znanje koje je uklopljeno u njih je potpuno, ali ako nema stvarne intuicije, tumačenja mogu biti prizemna, polovična i često nekorisna, pa čak i štetna. Prema tome, sa kartama s poštovanjem i s najvećom ozbiljnošću. One govore mnogo, mnogo više nego što se na prvi pogled čini. Treba ih slušati, poštovati i učiti od njih.

Gypsy karte su se razvile uporedo s Tarotom i proširile se duž Azije i Evrope, a sve se razmahalo kada se proširilo korišćenje papira. Na Gypsy kartama nema okultnih simbola, astrologije i starih znanja tako da Tarot koriste aristokrate, a svakodnevno u upotrebi su Ciganske Karte.

Čak i u modernim vremenima, njihov ugled je manji od ugleda Tarota, ali mi smo tu nepravedni. Sve to stvarno zavisi o onima koji rade sa njima, od veze intuicije tumača sa bilo kojim špilom. Predrasude su suvišne, jer se svaki špil može u neznanju i nepažnji zloupotrebiti.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Istorija Tarota
ZVEZDE I MISTERIJE Voodoo Tarot!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online