Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.11.2016.
12:30
astrosavet.rs, Vestionline A

Koliko ste sujeverni?

Sujeverje ili praznoverje je nešto što pšostoji gotovo oduvek. Od kad je sveta i veka u svim civilizacijama događalo se to da ljudi veruju da im nešto može doneti lošu sreću. Najpoznatiji primer toga je crna mačka koja kada Vam pređe put, možete da očekujete da će vas snaći neki loš događaj ili čak niz loših događaja.

pixabay.com
 

Takvih verovanja ima mnogo. Ona su posebno utemeljenja kod balkansih naroda, pa ste sigurno imali prilike da čujete da đubre nikako ne treba iz kuće izbacivati po mraku, da mrvice sa stola nikako ne treba skupljati rukom, a ponajmanje ih bacati kroz prozor. Moguće je i da ste se susreli sa time da vodu iz kuće nikome ne trebate dati.

Primera ima mnogo, pa je tu i onaj da na petak 13-ti, skoro da ne trebate izaći iz kuće, a ovo praznoverje je široko rasprostranjeno i u zapadnim civilizacijama, odnosno svugde gde je rasprostranjeno hrišćanstvo. Istočnjaci, bilo sa bliskog ili dalekog istoka, takođe imaju svoja praznoverja, koja nama nisu dovoljno poznata, ali oni o njih sigurno ne žele da se ogluše. Astrologija takođe ima svoje stanovište na koje posmatra sujeverje.

Astrologija je dosta egzaktna i ne podstiče verovanje u ovakve "priče", ali se po natalnoj karti svakog pojedinca, odnosno po njenim određenim elementima, može odrediti i to koliko je sklon da veruje u priče koje nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti i logici.

Ovan

Ovan je generalno racionalan tip osobe. Teško da će se plašiti i zazirati od bilo kojih "babskih priča". Kada na to dodamo i jednu vrstu neustrašivosti koju on poseduje u sebi, shvatamo da on neće biti nešto naročito sujeveran. Ipak, on može obući crveni veš za novu godinu, jer je to zabavno i ne može da škodi.

Bik

Bikovima sujeverje može da bude deo svakodnevnica, ali na ni malo opterećujuć način. Kada mu crna maca pređe put, on će proći tuda, ali će sigurno pomisliti da to baš i nije moralo da mu se dogodi. Sigurno je da neće opesesivno razmišljati o tome šta može da mu se dogodi, i doći do nekog stanja panike ili sl.

Blizanci

Blizanci već mogu da budu jako sujeverni i da neke negativne stvari u svom životu objašnjavaju na način da ih prati loša sreća. To nije primarna ideja njihovog života, ali će oni vrlo često kuckati u drvo, jer ne treba "da čuje zlo". Osnova svega je želja da im bude bolje, pa će malo više zazirati od poznatih priča.

Rak

Rakovi zaista mogu da budu užasno sujeverni i da svoju okolinu opterećuju različitim verovanjima, ali će sva ta verovanja negde sa sobom doneti i blago stanje panike. Rakovi mogu biti skloni da preteraju u tome i da to pređe u paranoju, ali se smire, kada shvate da ih je okolina počela posmatrati sa čuđenjem.

Lav

Lavovi su najbolje sujeverni, jer oni sujeverje doživljavaju kao neku super "foru" koja može da im donese čak i malo zabave. Njih to intrigira, pa će isključivo iz tog razloga da kuckaju u drvo, ili da đubre bacaju samo u jutarnjim satima. Ne razmišljaju o sujeverju intenzivno, niti ih to opterećuje ili u bilo čemu remeti.

Devica

Device su itekako sklone sujeverju. One će svom detetu, čim se rodi, vezati crven konac. Ako imaju važnije događaje, nosiće na sebi crveni komad garderobe. Sve šta se "valja i ne valja" znaju jako dobro napamer. Nisu skloni da preteraju, a mrvice sa stola skupljaju krpom isključivo iz higijenskih razloga.

Vaga

Vaga je sklona da veruje da ako nešto pođe po zlu da će po zlu poći mnogo toga još. One će naslutiti domino efekat loših događaja, ako je tome prethodilo nešto poput crne mace koja im je prešla put, ili vrane koja se nalazila na njihovoj terasi. Oni mogu kraj ulaznih vrata držati parčence drveta gloga.

Škorpija

Škorpija nije ni malo sujeverna, osim kada je lova u pitanju. Tu već postaje sujeverna "za svaki slučaj". Pa će tako sigurno da se vrati na drugu stranu, ako im je crna maca prešla put, a oni krenuli na važan poslovni sastanak. U novčaniku mogu nositi različite amajlije kako bi novac stalno u njega stizao.

Strelac

Strelčevi neće biti preterano sujeverni, ali će se potruditi da ispoštuju osnovna načela u koje veruje velika većina, jer naprosto "nikad se ne zna". Mogu biti fascinirani istočnjačkim praznoverjem, koje mogu proučavati, a lokalna će poznavati i ispoštovati osnovne postulate, čisto da ne izazivaju lošu sreću.

Jarac

Jarčevi će podsticati sebe da ne veruju previše u to da im "nebo" nečim šalje signale da će ih snaći loša sreća, ali s neke druge strane, jako će se obradovati svemu što im može najaviti dobru sreću. Pa će biti zaista oduševljeni ukoliko nađu detelinu sa četiri lista, ili mogu nositi minijaturnu potkovcu na privesku.

Vodolija

Vodolija može da se ispostavi kao apsolutna pobednica kada je u pitanju sujeverje. Ona će u drvo kucati precizno tri puta, ona neće proći ispod merdevina, niti tamo gde je prošla crna maca. Vodolija može biti dosta opterećena sujeverjem, ali i opterećivati svoje prijatelje preporukama koje moraju da ispoštuju.

Ribe

Ribe mogu biti umereno sujeverne. One nikako neće previše važnosti davati svim pričama koje čuju, ali će ispoštovati osnovne postulate. Ribe veruju najviše u sve one priče koje mogu da se tiču ljubavi, odnosno u sve one priče koje mogu da im donesu lošu sreću vezano za novu ili postojeću emotivnu vezu.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Prokleti karakter
ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Slobodna ljubav
ZVEZDE I MISTERIJE Devica čeka da bude osvojena
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online