Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.09.2016.
12:30
Vestionline A

Tajne izgubljene civilizacije u šumi Fontenblo

Fontenblo je šuma na oko 60 km od Pariza i prostire se na površini od 280 kvadratnih kilometara. Jedna je od najlepših šuma u Francuskoj. Lepi pejžazi šume su razlog što je postala popularna turistička atrakcija. Međutim, u stara vremena situacija je bila drugačija, a šuma ima dugu i misterioznu istoriju.

pixabay.com
Šumske misterije

Poreklo šume Fontenblo datira od oko pre hiljadu godina. Za to vreme ova šuma je postala više ili manje izolovana od spoljnog sveta. Tek nekolicina ljudi, uglavnom kriminalaca, imala je hrabrosti da se privremno sakrije u "šumu piva", kako su je nekada zvali. Prema brojnim legendama - šuma je ukleta! Zahvaljujući upravo tim legendama, flora i fauna šume su ostale dugo neistražene.

Međutim, onda otkrivene drevne rezbarije nepoznatih bića, neobjašnjivi natpisi, crteži i znakovi i to u pećinama i na stenama duboko u šumi. Natpisi pokrivaju više od dve hiljade kvadratnih kilometara. Neki crteži prikazuju bića pravougaonog tela, bez vrata, šupljih očiju i nosa u obliku slova "u". Na većini crteža - bića nemaju noge, a na rukama imaju samo po tri prsta?!

Naučnici još sklapaju slagalicu crteža u šumi Fontenblo. Postoje pretpostavke da je drevna, izgubljena civilizacija stara preko tri hiljade godina, nekada naseljavala šumu Fontenblo. Naučnici koji proučavaju rezbarije na kamenim površinama veruju da su ti ljudi živeli u pećinama šume, hiljadama godina. To bi značilo da je šuma starija nego što se do sada mislilo i da su pronađeni tragovi nepoznate i izgubljene civilizacije.

Neolitske grobnice usred šume

Početkom 60-ih Robert Gonzo, amater arheolog, otkrio je neolitske grobnice u sredini Fontenbloa. Jedna od njih je na ogromnom bloku. Unutar grobnice je nekoliko manjih kamenih skulptura i pločica, koje su u startu naučnici označili kao prirodne formacije. Međutim, te pločice su mnogo zanimljivije jer kad su ih kasnije pregledali neki istraživači, otkriveno je da je njihova površina pokrivena idiogramima, koji ukazuju na sistem pisanja i da se radi o naprednoj civilizaciji, koja je nastanjivala Evropu mnogo pre nego što se pretpostavlja!

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Odmor kao avantura
ZVEZDE I MISTERIJE Patriotizam zapisan u zvezdama
ZVEZDE I MISTERIJE Koliko ste sujeverni?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online