Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.09.2015.
14:15
S. Ban A

Karanfil čuva brak

Od davnina se smatra da je cvet slika duševnih vrlina, kao i da buket cveća predstavlja sliku duhovnog savršenstva. Cvet je oduvek bio simbol ljubavi i sklada u prirodi. Za cveće su vezane mnoge legende i kroz istoriju su pripisivana zanimljiva značenja. Jezik cveća, poznat kao floriografija, u viktorijansko doba je bio idealan način da se diskretno izraze osećanja.

Reuters
I Kleopatra je živela među ružama

Svaki cvet nosi neku poruku. Poznato je da crvena boja cveća simboliše ljubav, ružičasta nežnost, plava boja je boja vernosti, bela je simbol nevinosti i čistote, žuta je simbol ljubomore...

Ružu mnogi smatraju kraljicom cveća. Po legendi, Afrodita, antička boginja lepote, ljubavi i plodnosti, zaljubila se u mladog pastira Adonisa. Kada ga je smrtno ranio vepar, ona je morala da se provuče kroz ruže, pa je iz njenog tela šiknula krv i obojila u crveno sve bele ruže u okolini. Otada je bela ruža postala simbol nevinosti, a crvena ljubavi i strasti.

Visibabe pružaju utehu

Ljubičice simbolizuju vernost i skromnost. Đurđevak je simbol rađanja novog života, strpljivosti i praktičnosti. Ciklama je poznata kao cvet iskrenosti i pridodaje joj se moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Visibabe su simbol nade, utehe, rasta, razvoja i prosperiteta. Zumbuli simbolišu vernost i nepokolebljivost. Božur je simbol stidljivosti, neven bola, gladiola poštovanja, a jorgovan strasne ljubavi.

Egipatska kraljica Kleopatra je živela u palati čije su prostorije bile ukrašene laticama ruža. Egipatsku ružu Kleopatra je koristila da bi zavela Marka Antonija. Za stare Rimljane ruža je bila i simbol veselja. Verovali su i da miris ruže brani čoveka od pijanstva. Čelo, ruke i vrat su ukrašavali nanizanim laticama ruža, a kosu mazali ružinim uljem. Veruje se da će mladić izraziti ljubav devojci ako joj pokloni ružin pupoljak.

U staroj Grčkoj karanfil je bio simbol naklonjenosti bogova, a doslovan prevod s grčkog glasi "božanski cvet". U prošlosti su se karanfilu pridavale magijske moći u braku. Važio je za čuvara ljubavi.

Ljiljan, simbol nebeske čistote, cvet je kojim se izražava nežnost. Zovu ga i Bogorodičin cvet jer ga je arhangel Gavrilo držao ljiljan u ruci kada je Majci Božjoj saopštio vest o Isusovom rođenju.

U drevnoj Kini orhideje su se povezivale s plodnošću i smatralo da se pomažu pri začeću. U antičkoj Grčkoj žene su verovale da uz pomoć orhideje mogu da odrede pol deteta. Orhideje se često poklanjaju i porodiljama i bolesnicima kako bi im se poželeo što brži oporavak.

Magnolija simboliše dostojanstvo i otmenost. Postoji i verovanje po kojem magnolije označavaju nevernost muškaraca koji ih poklanjaju.

Tanjug
Suncokret poštovan i u Kini

Uz narcis je vezan antički mit o Narcisu, prelepom i oholom sinu boga Kefisa i nimfe Liriope, koji se zaljubio u sebe kad je ugledao svoj odraz na površini vode. Pokušavao je da zgrli i poljubi tu sliku, ali je ona nestajala. Kada je na kraju uvenuo od ljubavi, vodene nimfe su umesto mladića pronašle struk neobičnog cveća - narcisa. Narcis je simbol samoljublja i neuzvraćene ljubavi, ali i buđenja i početka, jer među prvima nikne iz snežnog pokrivača.

Suncokret se u Kini smatra hranom besmrtnosti. Grčki mit kaže da je nastao od morske nimfe Klitije koja je pobegla u pustinju nakon što ju je napustio bog sunca Apolon. Bez hrane i pića sve do svoje smrti pogledom je pratila sunce, a nakon što je umrla pretvorila se u suncokret. Suncokret stoga simbolizuje obožavanje i snagu. Što se tiče lala, bele lale su simbol oproštaja, a ako poklonite nekom šarene lale, to znači da ste očarani očima te osobe.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Sa avetima na megdan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online