Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.09.2015.
12:30
S. Ban A

Tajanstveni grof alhemičar

Postoje ljudi i njihove biografije koje godinama intrigiraju svet. Jedna od takvih misterioznih ličnosti je i grof Sen Žermen. Veruje se da je bio sjajan alhemičar koji je uspeo da otkrije eliksir večnog života. Kretao se u društvu bogatih, slavnih i uticajnih ličnosti, a postoje oni koji i danas veruju da je još živ. Pouzdano se ne zna gde i kada je rođen. Ne zna se ni u kakvim okolnostima je umro, a kada je, 1784. godine navodno preminuo, niko nije video njegovo telo, a na njegovoj nadgrobnoj ploči, u Ekenfordu, piše: "Onaj koji je sebe nazivao grof Sen Žermen i Veldon, o kome nema drugih informacija, sahranjen je u ovoj crkvi".

wikimedia.org
Gorf Sen Žermen

Pretpostavlja se da je rođen 1690. godine, misterioznog porekla. Veruje se da se od 1710. do 1822. godine pojavljivao pod raznim imenima. Uvek se kretao u aristokratskom društvu i bio je veoma bogat.

Niko nije znao odakle je došao kao ni odakle mu ogromno bogatstvo. Zabeleženo je da je uvek bio isti, nije stario i nije se menjao. Osim toga, neko je zabeležio i to da nikada nije viđen da jede. Navodno, nosio je u džepovima drago kamenje i koristio ga umesto novca. Svuda gde je išao nosio je i svoju laboratoriju. Predanja kažu da je vladao alhemijom, baratao dijamantima i da je mogao od više malih komada da napravi jedan.

Posle zvanične smrti, još neko vreme se pojavljivao pod istim imenom. Zabeleženo je 1785. godine u Nemačkoj s Antonom Mesmerom, ocem hipnoze. Iste godine prisustvovao je masonskom kongresu u Parizu. Nakon 1821. godine on nestaje i neki veruju da je uzeo drugi identitet, pa je i ta osoba, s istim osobinama i izgledom, nakon nekog vremena nestala.

Današnji istoričari smatraju da je ovaj čovek bio šarlatan. Ipak, ostalo je mnogo pitanja bez odgovora. Gde je stekao silno bogatstvo, kako je moguće da je živeo neobično dugo i ako je bio šarlatan kako to niko nije uspeo da otkrije. Da je zaista postojao svedoči jedini grofov rukopis koji se i danas čuva u jednoj biblioteci u Francuskoj. Nije u potpunosti dešifrovan, ali jedan deo rukopisa jeste:

"Kretali smo se kroz prostor brzinom koja ne može da se poredi ni sa čim do samom brzinom. U deliću sekunde ravnice ispod nas nestale su iz vidokruga i Zemlja je postala jedva vidljiva maglina".

Da li je zaista moguće da je grof Sen Žermen bio ništa drugo do putnik kroz vreme?

Šarmer i poliglota

Grof Sen Žermen bio je veoma poštovan jer je fascinirao svojim poznavanjem nauke, istorije, muzike, šarmom. Tečno je govorio mnogo jezika, pa čak i latinski, arapski, stari grčki, aramejski i sanskrt i vladao je mnogim veštinama za koje se ne zna gde ih je stekao.



 

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Prokletstvo boginje Bastet
ZVEZDE I MISTERIJE Pećine koje svetle
ZVEZDE I MISTERIJE Blizanci, gospodari reči
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online