Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 13.04.2019.
00:30
Telegraf.rs, Vestionline A

Šest prirodnih načina da se rešite bolnih čukljeva i pomognete vašim stopalima da ponovo budu zdrava

Oko polovine populacije ima problema sa bolnim čukljenima, a najčešće se javljaju kod žena pre nego kod muškaraca.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ne samo da su bolni i izazivaju nelagodu, već utiču i na kvalitet svakodnevnog života. Iako ne možemo da ih sprečimo, možemo da utičemo na to koliko će nas boleti.

Ovo su 6 najefikasnijih načina za njihovo ispravljanje.

Izujte se i hodajte bosi

Hodajte bosi kad god možete jer će vam to pomoći da ojačate mišiće i vratite kosti na nogama u pravilan položaj. Tako će se i vaša stopala rešiti neudobnih cipela.

Papričice pomažu kod upala

Crvene ljute papričice imaju protivupalni efekat i zagrevaju čukljene što pospešuje protok krvi. Kako biste primenili ovu terapiju, potrebno vam je da iseckate sitno papričice i onda:

- iscedite sok i utrljate ga u čukljene nakon čega nanesete vazelin, uvijete mesto tkaninom i ostavite tako 15 minuta;

- Pomešate papričice sa maslinovim uljem u odnosu 1:2 i nanesete ulje na čukljene nežnom masažom koju sprovodite oko 15 minuta.

Ukoliko osećate veliko zapaljenje na mestu gde ste naneli papričice, onda smanjite količinu papričica koju koristite.

Ojačajte mišiće stopala

Ne samo da će vam to ojačati mišiće stopala, već će vam smanjiti čukljene. Samo, morate da ih izvodite pravilno, bez da dodatno nadražujete čukljene.

- Ustanite, stanite pravo i pritisnite stopalo o pod na 10 sekundi bez da podižete stopala. Ponovite to 5 puta;

- Uvijte vaše prste u peškir i povucite ih ka sebi, a onda ispravite. Ponovite 5 do 10 puta.

Ledom smanjite bol

Led može da smanji upalu i bol u čukljenima. Sve što vam treba jesu kockice leda i parče tkanine. Uvijte led u krpu i stavite na čukljen. Ne pritiskajte jako i držite 10 do 20 minuta. Koristite ovaj tretman jednom do dva puta dnevno.

Ricinusovo ulje

Ovo ulje je antioksidant i ima antimikrobno dejstvo. Pomaže u smanjenju upala i bola pa se zato koristi za tretman čukljena. Uzmite 50-100ml ulja i zagrejte ga u malom tiganju. Umočite krpu u vruće ulje i stavite ga na čukalj. Uvijte stopalo suvim peškirom i držite tako sve dok se ulje ne ohladi. Držite tako oko 20 minuta i ponovite ovo jednom do dva puta dnevno.

POVEZANE VESTI

Subota 13.04.2019. 11:54
Спавајте са топлим чарапама на ногама. Нарочито ако су вам стопала хладна. Наравно не са чарапама које сте носили током дана :) Кад је било хладније у становима, спавање са ноћном капом и са ноћним чарапама је накад била свакодневна навика.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online