Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.09.2018.
00:30
Telegraf.rs, Vestionline A

Niskokalorijski zaslađivači - korisna zamena za šećer

U mesecu kada se obeleževa Svetski dan srca, važno je napomenuti da svoje zdravlje najbolje čuvamo umerenošću, bez preterivanje u bilo čemu pa i u konzumiranju hrane u čemu nam pomažu niskokalorijski zaslađivači.

Youtube/DocsChannel
Foto: Ilustracija

Usled nedostajanja prvovremenih i stručnih informacija građani se ponekad plaše da koriste niskokalorijske zaslađivače jer nisu sasvim sigurni u njihovu zdravtsvenu bezbednost. Pritom zaboravljaju, a možda i ne znaju, da se oni nalaze u velikom broju namirnica koje svakodnevno konzumiraju.

Kako objašnjava profesor dr Budimka Novaković, dijetoterapeut sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, niskokalorijski zaslađivači se široko koriste u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, ali kao i stoni zaslađivači. U prehrambenoj industriji se koriste kao zamena za šećer, da bi se snizila energetska vrednost prehrambenog proizvoda ili da bi se stvorio nov prehrambeni proizvod koji mogu koristiti i osobe koje ne žele ili iz zdravstvenih razloga ne treba da koriste šećer.

Niskokalorijski zaslađivači se najčešće koriste u bezalkoholnim napicima, slatkišima i drugim proizvodima konditorske industrije, kao i u prerađevinama od voća.

- Prehrambena industrija koristi niskokalorijske zaslađivače u proizvodnji dijetetskih proizvoda različitih namena: za kontrolu telesne mase, za osobe koje imaju dijabetes ili povećane vrednosti triglicerida u krvi, za osobe sa prisutnim različitim drugim metaboličkim poremećajima. Farmaceutska industrija široko koristi niskokalorijske zaslađivače u proizvodnji dijetetskih suplemenata, sirupa i lekova. Prehrambena i farmaceutska industrija često koriste istovremeno više niskokalorijskih zaslađivača u istoj namirnici da bi se dobio što bolji i prihvatljiviji sladak ukus namirnice - naglašava dr Novaković.

Stalno korišćenje zaslađivača – bolja kontrola telesne mase

Niskokalorijski zaslađivači imaju jednu važnu ulogu - smanjenje sadržaja šećera u nekom prehrambenom ili farmaceutskom proizvodu što donosi koristi potrošaču: smanjenje unosa šećera i energetskog unosa. Profesorka Budimka Novaković kaže da se stalnom zamenom šećera niskokalorijskim zaslađivačima postiže dugotrajno smanjenje energetskog unosa i bolja kontrola telesne mase. Dugotrajna upotreba niskokalorijskih zaslađivača može da bude koristan dijetoterapijski instrument u prekomernoj telesnoj masi i gojaznosti, insulinskoj rezistenciji, dijabetesu, poremećajima masnih materija u krvi i u drugim bolestima preobilne ishrane.

- Niskokalorijski zaslađivači su dozvoljeni i stručno opravdani kod obolelih od dijabetesa i drugih bolesti preobilne ishrane. Kako niskokalorijski zaslađivači ne povećavaju apetit, niti insulinemiju i glikemiju njihova upotreba u bilo kom poremećaju tolerancije glukoze može pomoći u boljoj kontroli glikemije. Niskokalorijski zaslađivači su dokazana stručna pomoć u smanjenju telesne mase što pogoduje boljoj kontroli krvnog pritiska, vrednosti triglicerida u krvi i kardiovaskularnih bolesti - dodaje dr Novaković.

Zaslađivači ne povećavaju apetit

Dobrobiti od stalne upotrebe niskokalorijskih zaslađivača su velike: i zdravstvene, i socijalne i ekonomske. Mogućnost konzumiranja pića i namirnica bez šećera osnažuje socijalne kontakte, a smanjenim unosom šećera i kontrolom telesne mase smanjuju se novčani izdaci.

- Stalna zamena šećera zaslađivačima smanjuje unos šećera i energetski unos što doprinosi smanjenju telesne mase i održavanju postignute poželjne telesne mase. Kako zaslađivači ne povećavaju apetit, smanjenje unosa hrane će takođe doprineti smanjenju telesne mase. Niskokalorijski zaslađivači omogućuju osobama koje žele da smanje telesnu masu širok izbor namirnica pa čak hrane i pića sa slatkim ukusom - zaključila je prof. dr Budimka Novaković

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online