Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.03.2018.
10:56
Sponzorisan tekst A

Problemi s venama i operacija proširenih vena

Operacija proširenih vena preporučuje se pacijentima kod kojih sve preduzete preventivne mere i prethodne metode lečenja nisu dale željene rezultate. Osim toga, proširene vene treba lečiti hirurškim metodama kad god postoji povećan rizik od mogućih komplikacija.

Promo
 

Problemi s venama i simptomi bolesti

Prema statističkim podacima problemi s venama pogađaju više od polovine svetske populacije. Zato ćemo sada opisati koji simptomi mogu biti znak da je vreme da posetite lekara.

Proširene vene su vaskularna bolest koja se manifestuje kroz povećanje veličine vena i njihovim promenjenim oblikom. U takvom stanju elastičnost vena se smanjuje, venski zidovi postaju tanji, a na njima se takođe mogu formirati čvorovi.

Karakteristični simptomi proširenih vena su:

- Proširene vene možete primetiti vizuelno, poput vene koja izlazi iznad površine kože. Drugim rečima, kao male čvorove na venama ili male ljubičasto-crvene vaskularne "zvezdice" na površini kože.

- Važni simptomi proširenih vena uključuju oticanje i bol u nogama, koji se povećavaju u kasnim popodnevnim satima. Paralelno s tim, možete osećati grčeve u mišićima, toplinu i/ili punoću u nogama, možete primetiti sušnje kože i/ili izmenjenu pigmentaciju.

- U teškim slučajevima, pojavljuju se venski ulkusi (kao otvorene rane na nogama).

Treba znati da svaka sumnja na proširene vene zahteva posetu lekaru koji će proceniti stepen bolesti i predložiti mere lečenja.

Uzroci proširenih vena

- Dugo stajanje na nogama;

- Sedeći posao;

- Trudnoća;

- Zatvor;

- Poremećaji imunološkog ili endokrinog sistema;

- Nagle hormonalne promene (kod žena za vreme trudnoće, porođaja, menopauze);

- Nepravilna upotreba oralnih kontraceptiva;

- Loše životne navike (kao što je pušenje);

- Nošenje uske odeće (uske farmerke, korseti...);

- Nošenje neudobne obuće (cipele s visokim štiklama);

- Prekomerna telesna težina;

- Teški fizički napori;

- Starost;

- Genetske predispozicije (mnogi lekari danas smatraju da je ovo ipak jedan od osnovnih uzroka proširenih vena).

Metode lečenja proširenih vena

S obzirom da proširene vene mogu uzrokovati nastanak krvnog ugruška (tromba), što može biti opasno za život pacijenta, obavezno je blagovremeno lečenje.

Do danas, postoji prilično opsežna paleta medicinskih proizvoda i tretmana za proširene vene. Nažalost, svi oni nisu uvek i dovoljno efikasni. Mnogi od njih namenjeni su pretežno za prvovremeno olakšanje i eventualno sprečavanje mogućih daljih komplikacija ove bolesti. Tu spadaju mnogobrojne kreme, masti i gelovi. Među njima su najpoznatiji Hepathrombin i Lioton.

Kao pomoćno sredstvo za održavanje proširenih vena pod određenom kontrolom upotrebljavaju se i elastični zavoji i čarape za tu namenu. Oni imaju za cilj da sprečavaju zadržavanje krvi u venama poboljšanjem cirkulacije.

Međutim, lekari tvrde da je jedini uspešan način za lečenje proširenih vena, sa dugoročnim efektom, operacija proširenih vena.

Srećom, danas postoje mnogobrojne hirurške metode za lečenje proširenih vena, a među njima se nalaze i minimalno invazivne.

Jedna od najpopularnijih danas je skleroterapija vena, koja se sastoji samo od davanja injekcija u određenim vremenskim intervalima, a na kraju tretmana možete zaboraviti o bolesti.

U kasnijim fazama bolesti proširenih vena ipak su neophodne neke od ozbiljnijih hirurških metoda.

Operacija proširenih vena u Atlas opštoj bolnici

Operacija proširenih vena zahteva dugogodišnje iskustvo lekara specijaliste vaskularne hirurgije, jer je tada mogućnost od komplikacija svedena na minimum. U takvim uslovima, pacijent je već nekoliko sati nakon operacije u stanju da može hoda.

Atlas opšta bolnica nudi najsavremenije metode iz oblasti vaskularne hirurgije za lečenje proširenih vena i iskusan lekarski tim, a kada su u pitanju operacije vena u ovoj ustanovi sprovode se tri metode:

1. Striping (stripping);

2. Radiofrekventna ablacija;

3. Laserska ablacija.

A svaka uspešno sprovedena operacija proširenih vena daje garanciju od 95% da se ova bolest više neće vrati, čak i nakon mnogo godina.

Ako želite da rešite problem s venama i potrebne su vam dodatne informacije iz oblasti hirurgije vena, zakažite pregled i konsultacije kod dr Igora Končara, pozivom na broj telefona: +381 11 785 88 88.

Promo

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online