Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.02.2018.
01:30
b92.net, Vestionline A

Naučnici korak bliže ranom otkrivanju opake bolesti

Naučnici u Japanu i Australiji razvili su test krvi koji može otkriti nastanak toksičnih proteina vezanih za Alchajmerovu bolest, piše BBC.

pixabay.com
Alchajmerova bolest počinje godinama pre nego što pacijenti uvide simptome

Rad, objavljen u časopisu "Nature" (Priroda), predstavlja važan korak ka testu krvi za demenciju.

Test je bio 90% tačan kada je rađen na zdravim ljudima, onima sa gubitkom pamćenja i pacijentima obolelim od Alchajmera. 

Stručnjaci kažu da je reč o ranoj fazi istraživanja i da su potrebna dalja ispitivanja, ali su ipak bila veoma obećavajuća. 

Alchajmerova bolest počinje godinama pre nego što pacijenti imaju bilo kakve simptome gubitka pamćenja.

Ključ za lečenje demencije će se pojaviti ranije pre trajnog gubitka moždanih ćelija. Zbog toga postoji veliki broj istraživanja testova za Alchajmerovu bolest. 

Jedna od metoda je tražiti toksični protein - zove se amiloid beta - koji se razvija u mozgu tokom bolesti. Može se otkriti skeniranjem mozga, ali to su skupe i nepraktične metode. 

Novi pristup, saradnja između univerziteta u Japanu i Australiji, traži fragmente amiloida koji završavaju u krvi. Procenom odnosa tipova amiloidnih fragmenata, istraživači su mogli precizno da predvide nivoe amiloida beta u mozgu.

Značajno, studija pokazuje da je moguće gledajući krv videli šta se dešava u mozgu. 

Dr Abdul Haji, sa Kraljevskog koledža (King's college) u Londonu, rekao je: "Ova studija ima velike implikacije jer je prvi put grupa pokazala jaku povezanost amiloida u krvnoj plazmi sa mozgom i cerebrospinalnom tečnošću". 

Prema studiji, test je jeftiniji od skeniranja mozga "potencijalno omogućava širi klinički pristup i efikasan skrining populacije". 

U ovom trenutku ne postoji tretman da se promeni tok Alchajmera, tako da bi svaki test imao ograničenu upotrebu za pacijente. Međutim, to može biti korisno u kliničkim studijama. 

Prof Tara Spirs-Džons, iz Centra za proučavanje mozga, na Univerzitetu u Edinburgu, kaže: "Ovi podaci su veoma obećavajući i mogu biti neverovatno korisni u budućnosti, a naročito za izbor koji su ljudi pogodni za klinička ispitivanja i za merenja promene nivoa amiloida tretmanima koji se ispituju". 

Dr Haji je dodao: "Uzimajući u obzir da Alchajmerova bolest ima veoma dugu predkliničku fazu, istinski test će biti koliko će se dobro ovaj test pokazati kod nezavisnih, zdravih, kognitivno normalnih osoba ili čak kod pojedinaca u ranim stadijumima bolesti”.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online