Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.12.2017.
01:30
nedeljnik.rs, Vestionline A

Da li želudac može da "pukne" od previše hrane?

"Pući ću koliko sam se najeo" najčešća je rečenica u zimskom periodu slava, praznika i poznatih srpskih specijaliteta od kojih se zaista otkopčava po jedno dugme na stomaku. Može li zaista da se pukne od prejedanja, tj. kako želudac izdržava količinu hrane koju unesemo?

pixabay.com
Obilnim obrocima širite svoj želudac

Popular Science bavio se ovom temom, poredeći želudac sa balonom, koji je sasvim mali kad je prazan, i, logično, širi se kako se puni. I kao i balon, i želudac ima tačku pucanja. Ipak, postoji jedna caka. Razlika je u tome što ako previše naduvate balon, pritisak i volumen stvaraju čvršću vezu, pa kako raste pritisak, tako se povećava i volumen, dok kod želuca nije tako. Stanje želuca nije određeno samo onim što smo uneli.

Unos kontrolišu i nervi, kao i hormoni ali je teže izmeriti njihov uticaj na želudac. Onaj prazan želudac, može da drži dva do tri decelitra tečnosti. To nije ni jedna boca koka-kole, piše Popular Science.

Volumen se udvostručuje u trenutku kad počnete da jedete, čak i ako samo razmišljate o jelu. Refleks mozga kroz nerv vagus poručuje želucu da stiže hrana. A kada stigne, želudac se opušta da napravi mesto.

Za razliku od balona, povećanje pritiska zbog hrane ili tečnosti ne čini da se želudac opušta i širi. To je sve rezultat toga što mozak poručuje nervima u želucu. Ova ekspanzija nije kao kod balona koji se puni vazduhom. Želudac je prekriven uzdužnim naborima, koji se šire kako organ raste. Ali ti nabori imaju ograničenja. Ćelije želuca obeležene su nervima. Kad dosegnemo tačku da smo dovoljno pojeli, ovi nervi šalju signal u mozak i poručuju da smo puni i da treba da prestanemo da jedemo.

Želudac ima izlazni otvor i hrana ostaje u želucu od 10 do 15 minuta pre nego što počne da izlazi. Koliko je veliki želudac za tih deset do 15 minuta? To zavisi od mnogo faktora, starosti, zdravlja, prehrambenih navika, hormona ali najvažnije je da li slušate šta vam želudac poručuje. Za većinu ljudi osećaj da su se prejeli počne nakon što želudac da ima 4,7 do 14,7 decilitara tečnosti.

Ali tokom vremena želudac može da se raširi očigledno ako praktikujete prejedanje. Na primer, na takmičenju u jedenju viršli, pobednik je pojeo 72 hot-doga. To je 7,5 litara hrane u želucu. Mozak ima poslednju reč u tome koliko možemo da pojedemo.

Može li savršeno zdrav želudac da eksplodira od previše hrane? Za sada, dokumentovano je samo šest takvih slučajeva. Uglavnom ne. Želudac je organ koji, ipak, zahteva da ne preterujemo sa hranom u vreme praznika, ukoliko želimo da je što duže zdrav i funkcionalan. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online