Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.11.2017.
07:30
Vesti A

Dobrobiti banje Rusanda: Zdravlje iz lekovitog blata

Banja Rusanda se nalazi u Vojvodini, u srednjem Banatu, na severnoj obali istoimenog jezera u naselju Melenci. Od Zrenjanina je udaljena 16 km, a 91 km od Beograda. Kompleks banje nalazi se u prelepom parku borova, bagrema i lipa, na obali istoimenog jezera. Sastoji se od pet objekata za smeštaj paviljonskog tipa i raspolaže sa ukupno 303 postelje.

Promo
Odmor za dušu i telo: Banja Rusanda

Prema planu mreže zdravstvenih ustanova, banja Rusanda je razvrstana kao Specijalna bolnica za rehabilitaciju. Zbog prepoznatih kapaciteta i prirodnih resursa razvijen je zdravstveni turizam u smislu lečenja, sportske medicine, rekreacije i prevencije u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja.

Kvalitetan peloid - lekovito blato, stručni kadar, savremena oprema, prirodno okruženje obezbeđuju banji visok stepen tržišne konkurentnosti. U banji radi 18 lekara, od toga je 14 lekara koji su specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, četiri lekara opšte prakse, oko 60 medicinskih sestara i tehničara, kao i oko 60 fizioterapeuta i radnih terapeuta. Osim medicinskog osoblja, u banji radi i nemedicinsko osoblje (kuvari, konobari, serviri, tehnička služba, ekonomsko-finansijska i pravna služba).

Promo

Načini terapije

Terapija lekovitim blatom se odvija na nekoliko načina:
- u vidu opštih blatnih kupki, polukupki (kupanje u lekovitom blatu)
- blatne imerzije (potapanje pojedinih delova tela)
- blatna pakovanja u folijama (za pojedine delove tela ili za celo telo)
- lokalna blatna pakovanja
- elektroforeza blata
- primena u kozmetici

Osnovna delatnost banje je medicinska rehabilitacija sa neuropsihološkom rehabilitacijom, kao i fizikalna terapija. Indikaciona područja su: oboljenja i povrede centralnog i perifernog nervnog sistema, oboljenja i povrede kostiju, zglobova i mišića, kožna oboljenja, pre svega psorijaza, prevencija deformiteta dečjeg uzrasta.

Promo
 

U okviru fizikalne terapije, pored kineziterapije (različite vrste vežbi) i radne terapije, raspolaže najsavremenijim aparatima za elektroterapiju, magnetoterapiju, laseroterapiju, terapiju ultrazvukom. U sklopu hidro-bloka se nalazi zatvoreni bazen za rehabilitaciju, kade za podvodnu masažu, jakuzzi i biserne kupke, kao i četvoroćelijske kupke (kombinovana primena hidro i elektroterapije).

Blato iz jezera Rusanda ima jedinstven fizički i hemijski sastav. Poseduju sertifikate koji potvrđuju kvalitet blata i lekovitost s tačno definisanim indikacijama za njegovu balneološku primenu u terapijskim tretmanima.

Poseban raritet predstavlja činjenica da se blato iz jezera vadi sa čamca na tradicionalan način i nakon upotrebe se sakuplja i vraća u jezero. Na taj način banja aktivno učestvuje u očuvanju ovog dragocenog prirodnog lekovitog faktora.

Uživanje uz tamburicu

Gosti banje Rusanda tokom sezone na terasi mogu da uživaju uz zvuke tamburaškog orkestra Melemi i folklornog ansambla KUD Kolo Melenci, koji izvode muzičko-zabavni program karakterističan za ovo podneblje.
Banja Rusanda sarađuje s udruženjem Melenački talenti, koje okuplja veliki broj kreativnih ljudi i koje predstavlja asocijaciju postojećih organizacija u selu. Suveniri sekcije kreativaca Na dar mogu se kupiti u kiosku banje. Izrađuju se od drveta i drugih materijala i oslikavaju. Mogu se izraditi i po porudžbini. Organizuju se književne večeri, slikarske kolonije, izložbe slika.

U banji Rusanda posebna pažnja posvećuje se preventivi nastanka bolesti. Korisnicima su u okviru usluga spa-wellnessa omogućeni odmor, relaksacija, detoksikacija i rekreacija.
U ponudi su dnevni i vikend paketi, kao i pojedičane njellneš usluge.

U okviru wellness i spa usluga primenjuju se pakovanja lekovitim mineralnim peloidom, razni vidovi fizikalnih procedura, tretmani savremenim radiofrekvencijskim Green-IRF aparatom, Green-press aparatom, različite vrste masaže, boravak u body-therm kabini, u zatvorenom bazenu, masaže u bisernoj ili jackuzzi kadi, relaksacija na tepidarijumu ili toplom krevetu, kao i druge vrste relaksacije, vežbe disanja, uz individualno prilagođenu ishranu.

Promo
 

Važno je istaći da se Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda nalazi u Parku prirode Rusanda zaštićenom području II kategorije. Obuhvata zaslanjeno jezero Rusanda, koje predstavlja jedinstveni dragulj banatske ravnice. To je najveće zaslanjeno jezero u Srbiji. Vodu u jezeru odlikuje visok salinitet koji iznosi 40 do 60 odsto što je čini slanijom od morske vode.

Legende iz prošlosti

O lekovitosti blata govore mnogobrojne legende iz prošlosti. Najpoznatija je legenda o devojci Roksandi koja je u jezeru izgubila verenički prsten i dok ga je tražila izlečila je bolne zglobove. Po njoj je jezero dobilo ime Rusanda.
Godine 1867. lekovitost ove banje otkrio je paroh Nikola Bibić i kao učen čovek tog doba je poslao mulj i vodu iz jezera na analizu u Beč. Stručnjaci su, pre svega profesor Šnajder, potvrdili lekovitost blata iz jezera u Carskoj akademiji u Beču i uočili da blato iz jezera Rusanda ne zaostaje po kvalitetu i lekovitosti u odnosu na banje Marijenbad i Francesbad. Te davne 1867.godine sagrađeno je i prvo kupatilo. Od tada se banja ubrzano razvija, početkom XX veka imala je četiri hotela sa preko 80 postelja. Banja nije bila samo lečilište, već i centar kulturnih zbivanja i mondenskog života. Šezdesetih godina XX veka banja postaje zdravstvena ustanova.

Dubina jezera je oko 1-1,5 m. Dno je pokriveno prirodnim lekovitim blatom koje se koristi u terapijske svrhe više od 150 godina kod oboljenja koštano-zglobnog sistema, pre svega degenerativnog reumatizma, kožnih i ginekoloških oboljenja.

Okolinu jezera nastanjuje oko 220 vrsta ptica od kojih neke predstavljaju i zaštićene vrste.
Šetnja je najlakši i najbezbedniji put do dobrog zdravlja. U banji Rusanda gosti mogu uživati u šetnji Stazom zdravlja i velikim parkom koji je ispresecan brojnim stazama.

Kontakt Rusanda

TELEFON:+381(0)23 3150401
RECEPCIJA: +381(0)23 3150409
EMAIL:office@banjarusanda.rs




 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online