Subota 30. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.08.2017.
00:30
Novosti.rs, Vestionline A

Visoka sedimentacija nije uvek znak za uzbunu

Trudnoća, menstrualni ciklus, starije životno doba, kao i uzimanje određenih lekova mogu da utiču na povišene vrednosti sedimentacije, što često uzrokuje zabrinutost.

pixabay.com
Proverite i vi kakvi su vam rezultati krvi

Prema rečima dr Darka Antića, hematologa Kliničkog centra Srbije, i kad je sedimentacija visoka, nema razloga za strah, jer ako ne postoje posebne tegobe, ne bi trebalo da se insistira na dodatnim ispitivanjima, osim uobičajene analize krvne slike i biohemije u razmacima od tri do šest meseci.

- Međutim, ako povišene vrednosti traju duže vreme, trebalo bi da se uključe i druge vrste testiranja u cilju ispitivanja što više organskih sistema - kaže dr Antić.

Ipak, šta je gotovo najčešći uzrok visoke sedimentacije?

Osim anemije, trebalo bi da se posumnja i na poremećaj funkcije štitaste žlezde, zapaljenske bolesti creva, reumatološke odnosno sistemske bolesti, poput reumatoidnog artritisa i lupusa, kao i da se utvrdi da li, eventualno, postoji uvećanje limfnih čvorova.

Povišena sedimentacija ne ukazuje nužno na postojanje oboljenja, ali ako su njene vrednosti iznad 100mm/h, opravdana je sumnja na tešku infekciju ili malignu bolest.

- U tim slučajevima trebalo bi da se urade dodatne analize koje podrazumevaju kompletnu krvnu sliku, dopunske markere zapaljenja: C reaktivni protein i fibrinogen, biohemijske analize sa parametrima funkcije bubrega i jetre, elektroforezu proteina, ispitivanje urina, radiografiju pluća i ultrazvuk stomaka - upućuje dr Antić.

U kom pravcu od navedenih testiranja treba krenuti najčešće upućuju simptomi pacijenta.

Jer, ako postoji povišena telesna temperatura prvo treba isključiti zapaljenski proces, a ako pacijent ima gubitak telesne mase i intenzivno noćno znojenje sa bolovima u kostima, onda treba pomisliti na malignitet.

Upućivanje na mnogobrojna ispitivanja trebalo bi da vodi izabrani lekar, koji ima detaljan uvid u stanje pacijenta i tegobe na koje se žali. 

Crvena zrnca

Normalna vrednost sedimentacije je do 15mm/h kod osoba muškog pola, dok je kod žena ta vrednost 20mm/h. Ove vrednosti se odnose na populaciju mlađu od 50 godina dok se kod starijih tolerišu nešto više vrednosti. Sedimentacija zapravo pokazuje brzinu kojom se crvena krvna zrnca talože u staklenoj cevčici posebnih karakteristika i izražava se visinom tog taloga u milimetrima koji se stvara tokom prvog sata nakon što je uzet uzorak krvi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online