Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.06.2017.
00:30
A. Šišić - Vesti A

Danak promaji i sedenju: Ukočeni i nemoćni

Promaja ubija - ovom parolom se vode ljudi na Balkanu. Većina sveta ne veruje u postojanje ove opasne boljke, ali žitelji ovog podneblja plaše je se kao đavo krsta. Vreba između otvorenih prozora, uvlači se uglavnom pod kičmu, pa su leđa ta koja prva stradaju. Napolju je toplo, nema vazduha, znojenje je svakodnevna pojava, otvaraju se prozori ne bi li od spolja ušao spas.

pixabay.com
Bol može da zahvati gornji deo kod lopatice ili umrtvi lumbalno područje, ali kako iznenada dođe, tako i prođe

Ustajete ujutru, tačnije pokušavate da se dignete iz kreveta i probada vas strahovit bol u leđima. Ne možete da se maknete. Dijagnoza - ukočenost mišića. Bol može da zahvati gornji deo kod lopatice ili umrtvi lumbalno područje. Ipak, nije samo promaja ta koja može čoveka da baci u krevet. Napetost mišića, nepravilno vežbanje, povreda ili loše držanje takođe mogu da izazovu ukočenost.

Blagotvorne masaže

Terapija zavisi od osobe do osobe i od samog uzroka zbog kojeg su nastale tegobe. Većini pomažu vežbe istezanja i jačanje ovih mišića. Ako osete da su nakon dugog sedenja u kancelariji na pragu da legnu u krevet, odlaze na relaks masaže koje su sve popularnije.

Uobičajeni uzroci su, kako tvrde stručnjaci u 21. veku, neprirodni položaj, tj. loše držanje leđa na radnom mestu. Ako se mišićima ne dozvoli odmor i konstantno su pod stresom, oni postaju kruti.
Recepti za borbu protiv ukočenosti su različiti. Pojedinci se drže tradicionalnih metoda lečenja koje iziskuju obloge i mirovanje. 

Jačanje stomačnih mišića

Mišići leđa mogu da budu posebno ugroženi ako osoba ima slabe stomačne mišiće. Jak trbušni zid pruža podršku leđima. Kruti i slabi mišići leđa mogu lakše da se povrede za razliku od onih koji su jači i opušteni. Stoga treneri često insistiraju da se dame u teretani, osim vežba za zatezanje nogu i zadnjice, malo više fokusiraju na jačanje stomaka.

Drugi, ukoliko im se ovaj problem često javlja, odlaze kod lekara kako bi odredili uzrok. Tamo najčešće dobijaju tablete za bolove i smirenje kako bi opustili mišiće, dok u najgorim slučajevima lekari posežu za injekcijama. Dobra strana ove boljke jeste što uglavnom kratko traje. Nakon samo nekoliko dana čovek može da se vrati uobičajenim aktivnostima, brzo zaboravljajući da je ikada osetio strahovit razarajući bol u leđima kad god se pomeri ili čak udahne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online