Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.05.2017.
00:30
Vestionline, srbijadanas.com A

Oprez: Ovo su simptomi srčanog udara na koje niko ne obraća pažnju

Svetska zdravstvena organizacija ističe da su srčane bolesti jedna od glavnih uzroka smrti kod ljudi, a razlog tome su i netipični simptomi. Bol u grudima duži od pola sata najkarakterističniji je znak srčanog udara, ali on često može da izostane. Na primer, kod žena bol često može da bude zamenjen peckanjem.

pixabay.com
 

Osim toga, muškarci češće osećaju bol u levoj ruci, a žene u obe ili između lopatica. Izuzetno je važno potražiti lekarsku pomoć tokom prvih sat vremena jer to značajno povećava šanse oporavka.

Mučnina i bol u želucu jedan su od najzanemarenijih znakova srčanog udara, a najčešći su kod žena i ljudi starijih od 60 godina. Najčešće bol u želucu ima druge uzroke, ali ako niste pojeli ništa sumnjivo, dobro je javiti se lekaru. Simptomi slični gripu, poput znojenja, iscrpljenosti i slabosti, takođe mogu da budu znak infarkta, posebno ako ih ne prati visoka temperatura.

10 sigurnih znakova:

* Dugotrajan bol koji izaziva osećaj lomljenja, stiskanja ili vreline u grudima
* Vrtoglavica, groznica i slab puls
* Bol koji zahvata druge delove tela ramena, ruke, laktove, leđa, vrat,
* Lepljiva koža, sivilo lica i jak osećaj opšte slabosti
* Osećaj opšte slabosti, ubrzan, nepravilan puls
* Nesvestica - u svakom desetom slučaju nesvestica je jedini znak srčanog udara
* Teskoba - srčani udar ponekad je popraćen neobjašnjivim strahom od smrti
* Hladan znoj često prati srčani udar
* Zadihanost tokom mirovanja može da bude znak plućnih bolesti, ali i srčanog udara
* Nalet hladnog znoja

Tegobe sa erekcijom

Čak dve trećine muškaraca obolelih od srčanih bolesti imalo je poteškoće sa erekcijom i pre dijagnoze. Razlog tome je suženje krvnih žila - oko srca i oko penisa.

Dugotrajan umor

Nekoliko nedelja pre srčanog udara više od 70 posto žena osetilo je snažan umor zbog čega nisu mogle da ustanu iz kreveta. Takve simptome javite lekaru.

Oticanje nogu

Ako srčani mišić ne radi kako treba, krv ne može da “isprati” otpadne stvari iz tkiva, pa može doći do oticanja, najpre u stopalima i zglobovima.

Stop bolestima srca

Srčani udar može da se spreči - čak 90 posto prvih srčanih udara izazvali su pušenje, povišeni pritisak, ishrana, debljina, neaktivnost i stres, prenosi 24 sata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online