Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.05.2017.
01:30
A. Šišić - Vesti A

Dobro pazite: Šećer vreba iz potaje

Hoćeš kockicu čokolade? Ne, hvala, na dijeti sam.

Youtube/DocsChannel
Smanjite unos slatkiša

Ovakav razgovor možete čuti na svakom koraku. Dame najčešće odbijaju slatkiše jer je dobro poznato da je šećer odavno satanizovan. Nutricionisti širom planete svakodnevno ukazuju na štetnost industrijskog belog zlata, pa shodno trendu zdravog života koji vlada poslednjih godina, ljudi ga izbegavaju u širokom luku.

Ono čega čovek često nije svestan je činjenica da ga jede svakog dana, čak i ako ne uzme sladoled ili rafaelo kuglicu. Šećer je zamaskiran maltene u svakoj namirnici. Prosečan Amerikanac dnevno unese u svoje telo 22 , a deca 32 kocke. Čak 74 odsto prerađene hrane sadrži industrijski šećer!

Stručnjaci upozoravaju da pre nego što se zaletite na rafove zdrave hrane dobro proučite šta na njima postoji. Proizvođači većinom uredno napišu čega sve ima u određenoj namirnici - jedina caka je što savremeni čovek nema vremena da je pročita ili su slova toliko sitna da mu treba lupa.

Izbegavajte alkohol

Nije samo hrana bogata ovom namirnicom. Svaki personalni trener kome se obratite za pomoć sa željom da imate vitku liniju će vam osim plana vežbi i ishrane reći da vam je alkohol zabranjen. Litar piva ima više od devet kašičica šećera, što je više od preporučene doze dnevnog unosa, o rakiji i žestokim pićima i da ne pričamo.

Nedavno je kako tvrdi agencija Hina, nemačka firma Stiftung warentest, koja se bavi testiranjem proizvoda, obelodanila rezultate istraživanja o sadržaju šećera u raznim proizvodima koji se nude na policama supermarketa. Musli je, po svemu sudeći, među najzdravijim obrocima za doručak koji se preporučuje i deci. Nemački stručnjaci su otkrili da je jedan brend žitarica od nasumično odabranih sadržao po obroku od 60 grama, čak osam kockica šećera, a njegova kutija je imala čak 43 odsto dodatnog šećera. Svetska zdravstvena organizacija savetuje da je muškarcima ovaj unos dozvoljen, ali činjenica je da je retko kom mladiću dovoljno da za doručak pojede dve šake muslija. Ženama se preporučuje maksimum šest, dok je mališanima potrebno mnogo manje.

Smuti samo za doručak

Trend koji trese planetu, poznatiji kao smutimanija, i te kako može da bude štetan po zdravlje. I smutiji, kao i voćni i obični jogurti, takođe su šećerne bombe. Ukoliko se konzumiraju najbolje je da se piju ujutru, kada je organizam najodmorniji, pa brzo može da sagori sve što je potrebno. Tokom dana, kad se čovek umara, zamara se i metabolizam na koga onda namirnice bogate šećerom, čak i ako imaju malo kalorija, deluju kao dinamit.

Poznato je da je, ukoliko popijete limenku koka-kole, isto kao da ste pojeli čak 10 kockica šećera. Manje je poznato da sosevi i umaci mogu da budu podjednako pogubni. Teglica Njoolnjorths Homebrand Snjeet & Sour Simmer sosa ima osam kockica. Ovo treba imati u vidi kad u restoranu zbog dijete dame naručuju salatu sa dresingom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online