Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.05.2017.
06:30
A. Vučićević - Vesti A

Borba sa tumorom trajala devet sati

Prof. dr Živorad Nikolić, kranio-maksilofacijalni hirurg, nedavno je u Beogradu obavio veoma složenu i obimnu operaciju kakva u Srbiji do sada nije urađena. Veoma komplikovano otklanjanje tumora, koji je zahvatio gotovo kompletnu usnu duplju kod 59-godišnjeg pacijenta, trajalo je devet sati.

V. Sekulić
Kompleksan zahvat: prof. dr Živorad Nikolić

Iako su mnogi u Srbiji i u inostranstvu odbili pacijenta, smatrajući da zahvat nije moguća, dr Nikolić je na privatnoj klinici "Una" odlučio da se uhvati u koštac sa zloćudnim tumorom.

V. Sekulić

- Reč je o pacijentu kod koga je tumor zahvatio jezik, pod usta, bočni zid ždrela,  gornju vilicu, meko nepce... Pacijent je pre dve godine bio lečen radio i hemioterapijom. Bio je u remisiji, a onda se tumor pojavio ponovo i podmuklo se širio. Dok se nisu pojavili jaki bolovi, nije ni primetio. Obišao je nekoliko centara u Srbiji i u inostranstvu. Onda je došao kod nas. Bio je na granici operabilnosti. Na više mesta je odbijen kao neko ko ne može biti operisan. Ja za 30 godina, koliko se bavim ovim poslom, nisam video ovakav slučaj.  Uklonjen je ceo tumor,  sa svim limfnim čvorovima  s obe strane vrata, sačuvani su krvni sudovi, vene i arterije i defekt rekonstruisan sa režnjem veličine 1x12cm, što je omogućilo brži oporavak. Ja takvu operaciju nikada nisam ni video ni uradio. Reč je o vrlo složenoj intervenciji. Tek nakon što sam izašao iz operacione sale, shvatio sam koliko je komplikovan proces bio - istakao je dr Nikolić.

Nakon oporavka, pacijenta ponovo čeka zračenje, a onda se nadaju da će nastupiti doživotna remisija. Ipak, garancija nema.

- Maligni tumor je u pitanju, tako da ne možemo znati da li će se vratiti, kao što je sada bio slučaj. Ali ono što je sigurno je da je ova operacija sprečila siguran fatalni ishod do koga bi brzo došlo, da nismo preduzeli ništa. Pacijent je nakon nekoliko dana počeo sam da se hrani i da govori. U ovakvim slučajevima, reč je o hirurgiji koja spasava živote. Vredi prihvatiti ovakve slučajeve i produžiti nekome život - kaže dr Nikolić.

Sve manje stručnjaka

On dodaje da je u Srbiji veoma malo hirurga koji su voljni da rade na složenim operacijama, kakve su onkološke.

- Perspektiva ovakvih operacija i uopšte onkološke hirurgije glave i vrata je veoma loša. Sve više ljudi nam oboleva od malignih tumora usne duplje, a procenat izlečenja je veoma nizak, između 20 i 30 odsto. Uzrok je pad kvaliteta usluga, odlazak u penziju starijih kolega koji su to umeli da rade, nedostatak onih mladih lekara sa entuzijazmom da to znanje naslede... Potrebna je velika sistemska reforma kako bi se nivo hirurškog rada doveo na visok stepen  - zaključio je dr Nikolić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online