Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.04.2017.
00:30
A. Šišić - Vesti A

Sindrom uspavane lepotice: Kradljivac života

Svakodnevne obaveze, stres, premor... Želja je jedna - samo da se "uhvati" malo sna. Budite se, već je ponedeljak. Spavali ste čitava dva dana. Ovo nije scenario iz naučnofantastičnog filma. Svet nije stao, ali vi patite od retkog poremećaja zvanog Klajn-Levinov sindrom. U narodu je ova boljka poznatija kao sindrom uspavane lepotice. Najčešće napada adolescente, a pravi uzrok nije poznat.

pixabay.com
Misteriozan neurološki poremećaj karakterišu neobično duge epizode sna

Osoba koja ima ovu dijagnozu ima problema u svakodnevnom funkcionisanju. Ponašanje joj se menja. Na početku se bolest prikrada polako, pa ljudi često nisu ni svesni šta ih je snašlo.

Pospanost se povećava. Usporene reakcije, slabije pamćenje i razmišljanje ide zajedno s ovim stanjem. Jednom kad obori bolesnika u krevet, može se dogoditi da ustaje samo da ode u kupatilo ili jede.

Tablete kao spas

Lečenje se najčešće sprovodi tabletama koje su u osnovi stimulansi i ne dozvoljavaju telu da se "ugasi". Za lečenje pospanosti se koriste amfetamini, modofinili. Ono što uliva nadu je da bolest posle dužeg perioda lečenja za par godina može da izbledi.

Napadi mogu da traju danima, mesecima, a ponekad čak i godinama. Kada osoba napokon ustane iz postelje, postaje dezorijentisana i mrzovoljna. Porodice koje imaju tu nesreću da neko njima blizak ima dijagnostikovan ovaj sindrom tvrde da njihovi najmiliji potpuno menjaju ličnost.

Kao da nemaju emocija, postaju apatični. Ima i slučajeva zabeleženih u seoskim sredinama gde okolina smatra da je ovaj bolesnik obuzet demonskom silom ili da su ga oteli vanzemaljci i ušetali kao uljezi u njegovo telo. Atrofija mišića je neizbežni pratilac ovog oboljenja. Većina bolesnika je prikovana za krevet čak i kad je budna. Klajn-Levinov sindrom je lopov, on pljačka ljudima delove života koji se nikad ne mogu vratiti, a krevet postaje mesto koje im uteruje strah u kosti.

Noćna mora

Praksa je pokazala da je u proseku potrebno oko četiri godine da se postavi prava dijagnoza i započne terapija. Ovaj dug period je noćna mora za porodicu obolelog jer mora da posmatra najmilije kako venu pred njenim očima i propušta trenutke koje im niko ne može nadoknaditi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online