Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.04.2017.
00:30
nezavisne.com, Vestionline A

Idite na redovne kontrole, sprečite karcinom dojke

Redovni odlasci na kontrole i rano otkrivanje promena, smanjuju rizik od dobijanja tumora dojke na minimum, dok je ranim otkrivanjem genetske predispozicije moguće sprečiti razvoj kancera u 95% slučajeva.

pixabay.com
Ako se redovno pregledate smanjujete rizik dobijanja raka

Imajući u vidu da je i do četvrtine maligniteta na dojci nasledno, rano otkrivanje genetskih mutacija koje mogu dovesti do kancera dojke i jajnika, najbolji je način predupređenja razvoja bolesti.

Geni odgovorni za nastanak ova dva oblika tumora su BRCA 1 i BRCA 2, odnosno njihove mutacije. Verovatnoća da se ovakav gen prenese na dete iznosi 50%.

Za genetsko testiranje BRCA mutacija potreban je mali uzorak krvi, odnosno DNK dobijena iz nje, a rezultati su gotovi za 17 dana.

DNK analizom, po prvi put je moguće na vreme saznati da li osoba nosi rizik od naslednog kancera dojki.

Važno je istaći da nosioci mutacije imaju povećan rizik da se i pored uklanjanja tumora sa jedne dojke, on kasnije ponovo javi (ne kao metastaza) na drugoj. Ovakva pojava je kod nenaslednog kancera veoma retka.

Prednost genetskog testiranja za BRCA mutacije

1. Žene sa tumorom dojke mogu imati bolji odgovor na određene tretmane koji su posebno napravljeni za BRCA pozitivne pacijente

2. Žene mogu preduzeti preventivne mere da bi redukovale njihov rizik za tumor dojke ako je njihov test pozitivan za BRCA mutacije (kao što je promena načina života u smislu ishrane, fizičke aktivnosti, redovnih samopregleda, čestih lekarskih kontrola i mamografije)

3. Drugi članovi porodice mogu se testirati na BRCA mutacije (naročito deca koja imaju 50% šanse da naslede genetsku mutaciju koju nosi roditelj)

Faktori rizika:

1. Tumor dojke kod jednog ili više bliskih rođaka (majka, sestra..)

2. Rana pojava tumora dojke kod članova porodice (pre 50-te godine života)

3. Istorija tumora dojke u više od jedne generacije

4. Tumor u obe dojke kod jednog ili više članova porodice

5. Tumor pankreasa u porodici

Da li i kako raditi BRCA 1 ili BRCA 2?

Prema savetima naših genetičara,  ukoliko ste se odlučili da radite ovu analizu potrebno je prvo da uradite BRCA 1. Ukoiliko je analiza na BRCA1 imala pozitivan rezulatat, onda se analiza BRCA2 ne radi.

Međutim ukoliko je BRCA 1 negativna, tada se preporučuje da se radi BRCA 2 i to  ako pacijent ima pozitivnu porodičnu istoriju ili  ako vaš lekar smatra da postoji genetska predispozicija za nastanak.

Ni muški potomci nisu pošteđeni

Mutacija BRCA gena je prenosiva i na muške potomke. Međutim, to ne znači da će oni u toku života razviti rak dojke ili neki drugi tumor sa kojima je BRCA gen povezan, već mogu biti tihi prenosilac ovakvih gena na svoje ženske potomke. Ipak, treba napomenuti da je utvrđena veza između mutacije BRCA gena i dobijanja raka prostate.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online