Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.02.2017.
05:30
mondo.rs, Vestionline A

Prepoznajete li se: Ovi simptomi govore da vam fali magnezijum

Magnezijum je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma. On jača imuni sistem, pomaže nam da se izborimo sa stresom, a reguliše i rad organa za varenje. Evo kako da znate da li vam fali ovaj važan mineral.

pixabay.com
Umorni ste, depresivni i anksiozni - možda vam fali magnezijum

Oko 60 odsto magnezijuma nalazi se u našim kostima, ostatak u mekim tkivima, a samo jedan odsto ovog minerala nalazi se u krvi.

Nedostatak magnezijuma je česta pojava. Procenjuje se da osam od deset ljudi unosi nedovoljno magnezijuma da zadovolji potrebe organizma. Kako da znate da li ste i vi u ovoj grupi? Pa, evo šta se dešava ako vam fali magnezijuma:

Anksioznost i depresija

Uvek bi trebalo da se dobro osećamo ne samo fizički, već i mentalno. Ako nam nedostaje magnezijuma, to će se odraziti i na naše mentalno stanje. Magnezijum pomaže da se glutamat i kalcijum u našem mozgu održe na zdravom nivou. Ako ste pod stresom, ako je tenzija deo vaše svakodnevice, ako vas muči anksioznost, bez magnezijuma ćelije vašeg mozga nepovratno propadaju.

Kalcifikacija arterija

Jedna od najopasnijih posledica nedostatka magnezijuma je kalcifikacija arterija. Nizak nivo magnezijuma dovodi do ovog stanja i izaziva koronarne probleme, uključujući i bolesti srca. Infarkti su znatno češći među osobama koje pate od hroničnog nedostatka magnezijuma.

Grčevi u mišićima

Grčevi se dešavaju kad se mišić nekontrolisano stegne, a to je česta posledica manjka magnezijuma. Što manje magnezijuma telo dobija, više je kiseonika neophodno mišićnom tkivu za bilo koju vrstu fizičke aktivnosti. Ako manjak magnezijuma postane hroničan, jedna od posledica je i smanjenje performansi mišića.

Problemi sa kostima

Zdravlje kostiju zavisi od kalcijuma. Ali, uz ovaj mineral, od ključne važnosti za pravilno formiranje koštanog tkiva je i magnezijum. Da bi se stimulisala apsorpcija kalcijuma koji unosimo ishranom, našem telu treba vitamin D, a vitamin D može biti "aktiviran" i vršiti svoju funkciju samo ako ima dovoljno magnezijuma na raspolaganju.

Manjak ostalih minerala

Naše telo ne može da funkcioniše ako mu fali mikroelemenata. Mi minerale i vitamine unosimo pravilnom ishranom, ali važno je da znate da magnezijum pomaže ostalim elementima da deluju usaglašeno. Bez magnezijuma, naše telo ne može da iskoristi ni vitamin K, kalijum i niz drugih neophodnih hranljivih materija.

Odraslom muškarcu dnevno je potrebno oko 400, a ženi oko 310 miligrama. Zato se postarajte da se u vašoj ishrani nađu namirnice bogate magnezijumom.

Na trpezi bi trebalo redovno da imate mahunarke, spanać, orahe, integralne žitarice, bademe, indijski orah, kikiriki, pasulj... Magnezijuma ima i u krompiru, bananama, lososu, mleku, piletini, ribi, govedini, brokoliju, jabukama i šargarepi. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online