Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.12.2016.
04:30
Vestionline, 24sata.hr A

Kako posle dijete da sačuvate težinu

Žene koje više puta tokom života skinu kilograme, pa se ubrzo vrate na staru težinu, a neretko i dobiju još više na težini, imaju i do 66 posto veći rizik od smrti od srčanih bolesti, utvrdili su stručnjaci.

pixabay
Obroke ne treba preskakati, naprotiv, potrebno ih je planirati

Pritom se ne tvrdi da je jo-jo efekt glavni krivac za to nego samo da postoji povezanost između jo-jo efekta i više stope smrtnosti od srčanih bolesti, među ženama koje su često na dijeti i kod kojih težina često varira, u odnosu na opštu žensku populaciju.

Takođe, studija predstavljena nedavno na godišnjoj konferenciji američkih psihologa pokazala je da žene koje pribegavaju brzim dijetama mogu da pate od anksioznosti i opsesije, ali od privremenog nedostatka vitamina i minerala. Postoje i istraživanja koja su pokazala da česte dijete nakon kojih se ubrzo vratimo na staro mogu biti uzrok porasta krvnog pritiska i holesterola, kao i da mogu loše delovati na žuč.

Zbog toga skidanju kilograma treba pristupiti ozbiljno, da mršavljenje bude rezultat promene nezdravih navika i rutine: Treba početi organizovano planirati obroke, ne preskakati ih, kuvati kod kuće i slično.

Potrebna je i pojačana telesna aktivnost, a nije loše ni uvesti u svakodnevicu kratke vežbe dubokog disanja i opuštanja, da smanjite nervozu zbog koje često posežemo za hranom i kad nismo gladni. Počnite sa uvođenjem zdravog doručka, a na posao ponesite voće ili orašaste plodove za međuobrok, kao i laganu salatu od povrća ili sendvič od tune za ručak.

Penta je u tome da imate više manjih obroka tokom dana kako se ne bi dogodio nagli pad šećera u krvi i da vas glad ne bi naterala da opet posegnete za pecivom. Držite se toga tri-četiri nedelje, dok ne uđete u naviku, a u međuvremenu postupno uvodite zdrave namirnice za večernji obrok te zdravije deserte poput voćne salate i kompota zaslađene stevijom ili medom.

pixabay.com

Naučite i da jedete sporije, posvetite se žvakanju jer će mozak pre dobiti “poruku” da vam hrana više nije potrebna. Nudimo vam pet saveta kojih bi bilo dobro pridržavati se.

1. Čaša vode

Kad ste gladni, popijte čašu vode i pričekajte - simptomi gladi i žeđi su slični: niska energija, smanjene kognitivne funkcije i loše raspoloženje. Ukratko, lako ih je zameniti, pa često posegnemo za hranom i onda kad nam ona nije potrebna, samo zato što smo žedni, pogotovo ako su nam pri ruci grickalice.

2. Jabuka

Jabuka na dan čuva od doktora, više jabuka čuva vitkost - idealno bi bilo pojesti jabuku pola sata pre obroka jer potiče osećaj sitosti. Sličan efekt ima i tanjur supe pre glavnog jela. Osim toga, jabuka je puna vlakana i vode, pa je idealna za grickanje.

3. Avokado i grašak

Birajte namirnice koje zasićuju – npr. mahunarke (kao što su grašak - istraživanja pokazuju da daju i do 30 posto veći osećaj sitosti u odnosu na druge namirnice iste kalorijske vrednosti), žitarice (zob, ječam, smeđa riža) ili neke vrste voća (pojedete li pola avokada uz ručak, nakon tri sata imaćete 25 posto manju želju za grickalicama u odnosu na one koji pojedu kolač, pokazalo je istraživanje).

4. Čili i đumbir

Koristite čili i đumbir - kapsaicin iz ljutih papričica ubrzava metabolizam, a neke studije upućuju na to da pomaže i u kontroli apetita. Slično deluje i đumbir. Dodavanjem 1/4 kašičice čilija u prahu jelu povećava se osećaj sitosti, pa će ukupan unos kalorija tokom dana biti i do 25 posto manji, pokazuju istraživanja.

5. Kakao

Ne odričite se slatkog, samo pametno - studija objavljena u američkom časopisu za dijabetičare pokazala je da su ljudi koji su pre obroka pojeli dve do tri kockice crne čokolade tokom obroka pojeli i do 17 posto kalorija manje. Birajte čokolade koje sadrže više od 60 posto kakaa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online