Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.06.2016.
01:30
Ordinacija hr A

Ako pojedete previše OVOGA ne ginu vam ciroza jetre i ćelavost

Iako su orašasti plodovi zasigurno zdravija verzija grickalica, preterivanje u njima može da dovede do neželjenih posledica, poput gojenja, problema s probavom, gubitak kose i lomljenje noktiju. Semenke i orašasti plodovi trenutno su izuzetno popularna hrana, a svi podstiču da ih jedemo što više i da grickalice potpuno zamenimo ovim zdravim verzijama.

pixabay.com
Pazite se tzv. zdravih grickalica

I stvarno, orašasti plodovi su puni omega-3 masnih kiselina, a s obzirom na to da su bogat izvor belančevina, vlakana i pozitivnih masnoća čine nas sitijima. 

Smatra se da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, a neka istraživanja su pokazala i da smanjuju rizik od raka i da štite od dijabetesa. Iako su zasigurno zdraviji od čipsa i drugih grickalica za kojima posežemo, malo se priča o negativnim posledicama konzumiranja previše orašastih plodova, a kao i kod drugih namirnica, i njih ima.

Brzo gojenje

Ako preteramo sa orašastim plodovima, kao i kod drugih namirnica, posledica je ista - gojenje. Orašasti plodovi imaju više kalorija i puni su masnoća, pa tako 100 grama oraha ima 654 kalorija, dok 100 grama lešnika 628. Iako oba ploda imaju niz zdravstvenih dobrobiti, preporučuje se da pojedete tek oko 30 grama dnevno bilo kojeg orašastog ploda.

Proliv, nadutost i gasovi 

S obzirom na to da su orašasti plodovi bogat izvor prehrambenih vlakana, u umerenim količinama oni potpomažu regulaciju probave i podstiču mršavljenje. Ali, ako se u vašoj ishrani do sada nije nalazilo dovoljno vlakana, šok količine vlakana koje unesete semenkama mogu da rezultuju pojavom problema sa probavom, poput proliva,nadutosti i gasova. 

Pogotovo se ovo pojavljuje kod konzumacije sirovih orašastih plodova, a razlog tome su sastojci kao što je fitinska kiselina. Ta kiselina veže se za minerale, poput kalcijuma, magnezijuma i cinka i čine ih nemogućim za varenje. Najveći problem fitinske kiseline je što za sebe veže i gvožđe, zbog čega može da dođe do nedostatka gvožđa u organizmu, odnosno slabosti i anemije.

Gubitak kose i slabi nokti 

Ako dođe do ovakvih simptoma, znači da je došlo do trovanja selenom. Naime, brazilski orasi su bogati selenom, koji ima svoje zdravstvene dobrobiti, ali našem organizmu je dovoljno tek jedan do dva oraha dnevno kako bismo uneli dnevnu dozu selena.

Trovanje selenom stvara simptome poput kašlja, zadaha, mučnine, povraćanja, proliva i grčeva. U rane simptome ubraja se i opadanje kose, kao i njeno lomljenje, a i lomljenje noktiju.

Na neurološkom nivou se pojavljuje i umor, razdražljivost, emocionalna nestabilnost, pa čak i ravnodušnost. Zbog toga, pazite koliko ih unosite jer trovanje selenom može da rezultuje cirozom jetre i smrću.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online