Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.01.2016.
03:30
Vestionline A

Pet životnih navika koje sprečavaju srčani udar

Najčešća vrsta srčanih oboljenja jeste bolest koronarnih arterija, koja može da dovede do infarkta. Polovina srčanih udara desi se iznenada, bez znakova upozorenja, a njih izaziva blokada u dotoku krvi do nekog dela srca.

wikipedia.org
Zdravim životom možemo da sprečimo infarkt

Ono što onemogućava dotok krvi jeste zakrčenje arterija, koje se medicinski naziva ateroskleroza. Naslage u arterijama formiraju krvni ugrušak, koji sprečava dotok krvi u srce, a ako se ovi ugrušci ne uklone na vreme, deo srčanog mišića će početi da odumire, što može dovesti do infarkta.

Međutim, stručnjaci su mnogo puta potvrdili da bi 5 promena u životnim navikama moglo da spreči čak 80% srčanih udara! Prema novoj studiji Instituta Karolinska, promena u određenim životnim navikama može drastično da smanji rizik od infarkta.

Pogledajte koje su 5 ključnih činjenica koje sprečavaju pojavu srčanog udara:

1. Zdrava ishrana

2. Fizička aktivnost (šetnja/vožnja bicikla 40 ili više minuta dnevno i vežbanje sat ili više nedeljno)

3. Održavanje zdravog obima struka

4. Umerena konzumacija alkohola (najviše 10-30 ml dnevno)

5. Izbegavanje duvana

Većina ljudi ne zna da su trans masti i rafinisani ugljeni hidrati mnogo štetniji od zasićenih masti.

Ova zabluda uticala je i na industriju proizvodnje hrane, koja je počela da proizvodi hranu niskog stepena masnoće i da zamenjuje zdrave zasićene masti štetnim trans mastima, rafinisanim šečerom i procesuiranom fruktozom.

Ovaj pristup je doveo do stalnog porasta gojaznosti i povećanja broja srčanih oboljenja.

Jedite što više možete sirove organske hrane, a ugljene hidrate iz žitarica zamenite velikom količinom povrća i organskim mesom.

Izbegnite da postanete deo statistike o infarktima

Najgore što možete da uradite sebi jeste da čekate da se pojave simptomi srčanog oboljenja da biste nešto preduzeli. Odmah preduzmite sledeće korake da biste zaštitili svoje srce i sprečili trajna oštećenja:

Izbegavajte sve vrste šećera ako ste otporni na insulin i leptin; jedite neprerađene zasićene životinjske masti; nemojte sedeti više od 3 sata dnevno; redovno vežbajte; unosite optimalnu količinu vitamina D; hodajte bosi po zemlji što češće možete; smanjite nivo stresa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online