Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.11.2015.
01:30
Telegraf A

Zašto je šećer opasniji od slanine iako ne izaziva rak

Ovih dana svi pričaju o štetnosti crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda za organizam, a kao da zaboravljamo da postoje i druge bolesti koje nastaju od preterivanja hrani. Šećer je odličan primer

brazil-trade-business.com
Preteranom upotrebom, šečer postaje toksičan

Najnovija studija pokazala je da, iako je šećer veoma važan za normalno funckionisanje organizma, ako se preteruje s njim, on postaje vrlo toksičan, jer može da izazove bolesti srca ili visok krvni pritisak. Nažalost, ovo važi i za decu.

Istraživanje su sproveli dečiji endokrinolog Robert Lastig iz bolnice u San Francisku i Žan-Mark Švarc s Medicinskog univerziteta u Kaliforniji. Svoja ispitivanja sproveli su na četrdeset troje izrazito gojazne dece, uzrasta od devet do 18 godina, koja su imala visok krvni pritisak, visok nivo holesterola i povišene masnoće u jetri.

Deca su ubačena u poseban dijetetski program koji je podrazumevao smanjivanje unosa šećera ne samo u vidu slatkiša i pića, već i raznih drugih namirnica za koje najčešće nismo ni svesni da ga sadrže.

Unos šećera je deci smanjen sa 28 odsto od ukupnog broja kalorija na 10 odsto. Fruktoza je redukovana sa 12 odsto od ukupnog broja kalorija na oko četiri odsto. Slatku hranu su zamenili proteinima i ugljenim hidratima.

– Ovaj program podrazumevao je konzumaciju hrane s veoma niskim procentom šećera. Deca su dijetu komentarisala i istakla da imaju osećaj kao da jedu mnogo više nego pre, iako su dobijali isti broj kalorija, samo sa dosta manje šećera – rekao je profesor Švarc.

Deca su primetila da se sa novom kurom ishrane osećaju manje gladnim. Po završetku dijete, ispitanici su u proseku izgubili po dva kilograma za devet dana.

– Nikada do sada nismo videli da rezultati mogu biti ovako brzi nakon samo devet dana uz jednostavno ograničavanje unosa šećera u organizam – kaže Švarc, u članku koji je objavio časopis “Obesity”.

Krvni pritisak kod dece opao je u proseku za pet bodova, a holesterol za deset. Nivo šećera u krvi je takođe opao.

U suštini, svi aspekti zdravlja su se poboljšali, a istraživači su istakli da šećer nije štetan zbog kalorija ili zbog toga što utiče na težinu, već zbog toga “što jeste šećer”.

Stručnjaci ističu da je veoma važno kako se kalorije u telu raspoređuju. One koje dobijamo iz preterane količine šećera su najgore, jer utiču na povećanje masti u jetri, povećavaju opasnost od dijabetsa, srčanih bolesti i oboljenja jetre.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.11.2015. 01:18
Ajde bre vise u tri lepe maaterine, sta vise palamudite, te secer, te meso te kuurac te palac. Danas je bre sve kancerogeno nema vise niceg zdravog sta koji kuurac jete gomna. Cemu ovo sluzi da uteruje strah mozda? Ju sve me stra, sad cu da bacim kasiku i idem sam da se zakopam. Ovo nije vredno vise ni da se pise a kamoli da neko cita!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online