Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.07.2015.
05:30
24Sara.rs A

Šta je manje opasno - bazeni ili Ada Ciganija?

Kada društvo pozove na kupanje, obično ne pravimo pitanje. Bitna je ekipa. Međutim, često slušamo priče (ponekad smo i sami bili akteri istih) kako su "beogradske vode" nezdrave, a nakon kupanja u njima, pored uspomena na dobro zezanje, kući nosimo i infekciju.

 
Tanjug
Ipak je Ada za nijansu zdravija varijanta

Ekipa lista “24 sata” istražila je šta je zdravije: bazen ili Ada i gde su bolji uslovi kupanja.

Čišćenje i kvalitet vode

Kada je u pitanju čistoća vode, očekivano, postupci čišćenja su različiti.

- Voda u Savskom jezeru se prečišćava tako što postoji taložnik u kome se taloži mulj dok se u jezero ubacuje samo čista voda. Takođe, trava koja se nalazi u jezeru služi da filtrira vodu. Jezero se inače čisti svakog dana tako što se izbacuje trava koju kosačica pokosi – kaže PR Ade Ciganlije Maja Pavlović.

Ada bolja opcija, jer...

Doktorka Hitne pomoći Radmila Šehić kaže da je svaka voda u vrelom letnjem periodu dobrodošla, međutim, po njoj je ipak Ada bolja opcija.

- Uvek je bolje boraviti tamo gde je šira voda, nebitno je da li se radi o prirodnom ili veštačkom jezeru. Prostranija je voda, lakše se kontroliše, obalski prilaz je prirodniji I sve je zdravije. Bazeni takođe dobro dođu, treba ih koristiti, ali voda se tamo hloriše, a hlor u velikim količinama nije zdrav – objašnjava Šehićeva I dodaje da na bazenima češće dolazi do infekcija, nego na Adi.

Prema njenim rečima, kvalitet vode kontroliše Gradski zavod za javno zdravlje, dva puta nedeljno na dubini od 50 cm na četiri lokacije.

- Prilikom ispitivanja određuju se sledeći parametri: temperature vode, providnost, rastvoreni kiseonik, zasićenost kiseonikom, PH vrednost, količina fosfata, nitrata, nitrina, hlorida. S obzirom na to da smo i ove godine nosioci Plave zastave, kvalitet vode je na zavidnom nivou – objašnjava Pavlovićeva.

Sa druge strane, na beogradskim bazenima “Tašmajdan” i “25. maj” se to radi na sledeći način.

- Bazen se čisti tri puta nedeljno, a čišćenje obavljaju ronioci sa predviđenom opremom za čišćenje. Kada je voda u bazenu u pitanju, ona se ne menja, postoji zatvoren system filtracije, voda se prerađuje hemijski I mehanički I čista vraća u bazen. Postoji samo dopuna bazena, koja se vrši najčešće jednom u dva dana – kažu iz SRC “Tašmajdan”.

- Bazeni se peru svakodnevno, uveče i ujutru. Uveče se bazeni i pločice čiste robotima, a ujutru profesionalnim podvodnim usisivačem. Takođe se jednom nedeljno angažuju i ronioci. Čitava količina vode svakodnevno cirkuliše i prođe 5 puta kroz obradu u toku jednog dana. Vrši se i trostruka filtracija vode - hemijska, mehanička, filtracija sa prirodnim mineralom zeolitom, a na kraju pre vraćanja u bazen se voda tretira UV lampama. Naravno, određena količina vode (koja ispari, iznese se iz bazena, i sl.) se u sistem dopunjuje automatski- navode iz SRC Milan Gale Muškatirović.

Tanjug
A na ulici može da posluži i gradska voda

Temperatura vode

Dok se na Adi kupate u 24 stepena toploj vodi, na bazenu “Tašmajdan” je toplije – 27 stepeni iznosi temperature vode, dok je na bazenu “25 maj” temperatura vode 28 stepeni u otvorenom olimpijskom bazenu a 29 stepeni Celzijusa u rekreativnom.

Broj kupača

Prosečan broj kupača na Adi je 50 000 u toku dana, dok se na “Tašu” i “25. maju” kupa nešto više od 2. 000 ljudi.

Žalbe, povrede i rizici

Ni na Adi ni na bazenima “Taš” i “25. maj” do sada nije bilo ozbiljnih žalbi kupača. Dok na bazenu nije bilo nijedne povrede otpočetka sezone, na Adi kažu da najveću pažnju poklanjaju aspektu bezbednosti, o čemu brinu nadležne službe pa je, prema rečima PR Ade Ciganlije, ovo kupalište jedno od najbezbednijih u Srbiji.

Dodatne službe

Pored spasilačke službe, koju imaju i Ada i bazeni, na “beogradskom moru” nalaze se tri dežurne ekipe Hitne pomoći, Komunalana policija kao i dežurna služba Obezbeđenja koja radi 24 časa.

Sa druge strane, u SRC “Tašmajdan” postoji medicinska služba koja dežura na otvorenom bazenu, obezbeđenje, tehnička služba i služba koja brine o higijeni.

Bilo da se odlučite za Adu ili bazen, iz ovih ustanova kažu da je uz poštovanje propisa kupačima garantovana bezbednost i vrhunski uslovi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online