Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.07.2015.
04:30
zena.blic.rs A

Bitno je koliko dugo spavate, ali i kada legnete

Da bi san bio kvalitetan, nije važno samo koliko dugo ćete spavati, već i vreme kada odlazite na spavanje. Nije isto spavati, recimo, od 23 do sedam i do jedan do devet sati ujutro.

fitproclientrecipes.co.uk
Najidealnije vreme za odlazak na spavanje je 23 časa

- Odraslom čoveku najviše bi trebalo da se spava od ponoći do sedam sati ujutro, i to bi bilo poželjno slediti. Dokaz je jedna prespavana noć mimo ritma ili promene vremenske zone kada putujemo. Posle toga je potrebno nekoliko dana da se prilagodimo - kaže dr Jasna Rakić, specijalista opšte medicine.

Kako bi funkcije mozga bile oporavljene, neophodno je da se dobro naspavamo. A osim dužine sna, važan je i ritam odlaska na spavanje. Kako kaže doktorka, najidealnije vreme za odlazak na spavanje je 23 časa.

- Ako ćemo da slušamo svoj organizam, onda bi na spavanje trebalo da idemo najkasnije do ponoći. Svakako bi bilo idealno zaspati do 23 časa i probuditi se oko šest sati ujutro. Odraslom, zdravom čoveku je potrebno od sedam do osam sati kvalitetnog sna - savetuje doktorka Rakić.

Prema njenim rečima, ono što je jako važno svakako je da san bude u kontinuitetu.

- Odlazak na spavanje posle ponoći nosi niz rizika po naše zdravlje. Isprekidan san, recimo, ujutro nas čini umornima, neraspoloženima, zaboravnima. Refleksi usled kasnog odlaska na spavanje slabe, a time i naša radna sposobnost. Ne zaboravimo da san nije samo vreme kada nismo budni. Naš mozak radi i noću i priprema se za novi dan - objašnjava doktorka.

Nespavanje, dodaje, nepovoljno utiče na celokupan organizam zato što slabi odbrambene mehanizme i otvara prostor za delovanje svih infekcija. Nedovoljno ispavani ljudi podložniji su obolevanju od prehlade i gripa. Ona ističe da teže fizičke aktivnosti ne bi trebalo upražnjavati pet sati pred spavanje, a važno je i šta jedemo i pijemo nekoliko sati pred spavanje.

- Za zdrav san poželjno je ne konzumirati alkohol i nikotin, ne piti jake čajeve, energetske napitke i kafu i ne jesti mnogo čokolade - savetuje dr Rakić.

Važno je, naglašava, ne piti mnogo tečnosti pred spavanje, ali i ne večerati obilno, naročito ne posle 18 časova. Ono što poboljšava san svakako je tuširanje toplom vodom - kaže doktorka Jasna Rakić.

Pre spavanja nemojte

- večerati obilno
- piti alkohol, jake čajeve, energetske napitke, kafu
- konzumirati cigarete
- jesti mnogo čokolade

 

Posledice neispavanosti

- umor
- neraspoloženje
- slaba koncentracija
- smanjeni refleksi
- oslabljen imunitet
- podložnost infekcijama, obolevanju od prehlade i gripa

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online