Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 28.05.2015.
03:30
Srna A

Marihuana kao lek: Za ili protiv?

Marihuana je manje opasna od alkohola, ublažava bolove, leči glaukom, poboljšava funkcije pluća, ublažava depresiju i epileptične napade i sprečava širenje raka dojke - navode naučnici.

Reuters
Da li bi koristili marihuanu?

Mogućnost predoziranja marihuanom praktično ne postoji, a "Britanski psihijatrijski žurnal" objavio je svojevremeno da nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj koji bi bio direktna posledica akutne upotrebe marihuane.

Brojne studije pokazale su da marihuana ublažava bolove izazvane različitim bolestima poput  upalnih procesa kod reumatskog artritisa.

"Kanadski medicinski žurnal" navodi da marihuana ublažava simptome multiple skleroze, među kojima i bolno grčenje mišića.

Nova izraelska istraživanja pokazala su da marihuana značajno smanjuje bolove i drhtanje izazvano Parkinsonovom bolešću i da poboljšava fine motoričke funkcije bolesnika. Pozitivno je i njeno dejstvo na Alchajmerovu bolest.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Madridu utvrdila je da hemikalije kanabisa podstiču odumiranje ćelija tumora na mozgu u procesu koji se naziva autofagija (samoproždiranje), pa se tumor smanjuje.

Marihuana se povezuje i sa smanjenom fizičkom masom, iako je poznato da povećava apetit.

"Američki medicinski žurnal" objavio je 2014. studiju, sprovedenu na uzorku od 4.500 ljudi, koja je pokazala da pušači marihuane imaju bolji odgovor metabolizma na konzumaciju šećera.

Oni koji kritikuju nameru sve većeg broja zemalja da legalizuju upotrebu marihuane, bilo u medicinske bilo u komercijalne svrhe, navode da ona povećava opasnost od srčanog udara.

Već nekoliko minuta nakon pušenja marihuane broj otkucaja srca može se povećati za 20 do 50 u minuti. U kombinaciji s nekim drugim drogama taj porast može biti i veći.

Zbog sniženja krvnog pritiska i ubrzanja rada srca opasnost od srčanog udara u prvih nekoliko sati nakon konzumacije može porasti za četiri puta.

Takođe, upozoravaju protivnici, pušenje maruhuane može izazvati rak pluća.

Maruhuana sadrži 50 odsto više kancerogenih sastojaka od duvana. Neka istraživanja pokazuju da je rizik da će redovni pušači marihuane oboleti od raka vrata, glave i pluća veći nego kod nepušača.

Učestalo pušenje marihuane povezano je i sa promenama u hipokampusu mozga i sa slabljenjem dugoročnog pamćenja.

Kritičari legalizacije, upozoravaju da marihuana slabi odbrambeni sistem, odnosno da "inhibira" aktivnosti ćelija imunološkog sistema.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.05.2015. 04:30
Колико је нешто корисно толико је штетно . Колико је нешто штетно толико је корисно . Свака биљка је корисна за нешто.Животиње више од човека знају које су траве корисне а које штетне.Као што змијски отров користимо у медицини тако и марихуану треба да користимо у медицини у неке сврхе.Здравље је најважније на свету.Политика је отровнија од марихуане .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online