Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.03.2015.
00:30
kodren.com, Blic A

Da li patite od hronične tenzione glavobolje?

Smatra se da gotovo nema osobe koja bar jednom nije iskusila bolnu tenzionu glavobolju, u literaturi poznatu i kao "stresogena", "psihomiogena" ili "obična" glavobolja. Nešto češće od nje pate žene u odnosu na muškarce, odnos je pet prema četiri. Može da se javi u bilo kom uzrastu, mada je najčešća kod osoba koje imaju između 30 i 40 godina. Statistike pokazuju i da oko sedam odsto dece ima tenzione glavobolje.

bloodpressuresolution.com
Promenite životne navike: Ukoliko često patite od ove vrste glavobolje, analgetici nisu najbolje rešenje

Uzroci

Pravi uzroci nisu dovoljno poznati, ali postoje brojni faktori povezani s pojavom tenzione glavobolje.

- Značajnu ulogu u njenom ispoljavanju ima emocionalni stres, poremećaj spavanja, genetski faktori ili fizičke traume, a pokazana je i česta udruženost s depresijom. Od ranije je poznato da na nju utiče i napetost i pojačana osetljivost mišića glave i vrata koja dovodi do pojave bolnih osećaja u predelu glave, a uočena je kod većine bolesnika s epizodičnom formom ove glavobolje. Međutim, kod osoba sa hroničnom tenzionom glavoboljom, prisutna je opšta preosetljivost, sa sniženim pragom bola za sve mehaničke, električne i toplotne stimuluse, pa se pretpostavlja da je u osnovi ovog poremećaja abnormalna obrada bolnih senzacija u okviru centralnog nervnog sistema - objašnjava dr Aleksandra Radojičić, specijalista neurologije.

Dijagnoza

Postavljanje dijagnoze tenzione glavobolje zasniva se prvenstveno na njenim simptomima. Po pravilu, kod ovih osoba su nalazi fizikalnog i neurološkog pregleda u redu, kao i sva dopunska dijagnostička ispitivanja.

- Osnovna osobina bola je to da je on blag do umereno jak i nepulsirajući s obe strane glave. Ima stalan intenzitet i ne pogoršava se tokom uobičajene fizičke aktivnosti. Bolesnici se ne žale toliko na bol, koliko na osećaj pritiska ili stezanja u glavi i vratu, kao da imaju trake oko glave ili kapu koja ih steže. Može da bude prisutna i blaga mučnina, ali nikad nema povraćanja i preosetljivosti na svetlost ili zvuk, što su tipične karakteristike migrene. Glavobolja obično traje duže od 30 minuta, a neretko može da traje čak i do sedam dana u kontinuitetu.

Zbog odsustva karakterističnih simptoma, ova glavobolja se često ne prepoznaje i zanemaruje, što može da ima za posledicu neadekvatno lečenje.

Preventiva

Obični analgetici i nesteroidni antiinflamatorni lekovi su uglavnom efikasni u suzbijanju akutnog bola. Međutim, osobama koje tenzione glavobolje imaju češće od deset dana u mesecu, ovaj vid lečenja se ne preporučuje. Razlog je taj što može da dođe do prekomerne upotrebe lekova i razvoja hronične, svakodnevne glavobolje, izazvane upravo lekovima protiv bola.

Umesto toga, savetuje se izmena životnih navika bolesnika, sa redovnim spavanjem, pravilnom ishranom, smanjenim konzumiranjem kafe i alkohola i uvođenjem redovne rekreacije.

- Lečenje uključuje višemesečnu redovnu primenu preventivne terapije kako bi se smanjila učestalost i jačina glavobolja, kao i potreba za uzimanjem analgetika. Kao preventivni lekovi najveću efikasnost su ispoljili antidepresivi, ali u mere prevencije spada i fizikalna terapija, akupunktura, relaksacione tehnike, tehnike savlađivanja stresa i mišićne relaksacije “biofeedback” - ističe doktorka Radojičić za Blic.

Prognoza je veoma povoljna ukoliko se radi o glavoboljama koje se javljaju s vremena na vreme. Desetogodišnjim praćenjem bolesnika s hroničnim tenzionim glavoboljama otkriveno je da oko 50 odsto njih više nema glavobolje ili se one javljaju ređe od jednom mesečno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online