Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.02.2015.
00:30
Beta A

UŽAS: Svake godine u Srbiji 320 dece oboli od raka, a 56 umre

Svake godine od malignih bolesti u Srbiji oboli u proseku 320 dece do 19 godina, a tokom iste godine bitku sa bolešću izgubi njih 56, izjavila je epidemiolog Instituta za javno zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut" Snežana Živković Perišić.

Ona je na konferenciji povodom 15. februara - Međunarodnog dana dece obolele od raka rekla da se maligni tumor gotovo svakog dana registruje kod jednog deteta, a da svake nedelje jedno dete umre od neke vrste raka.

Reuters
Strašna statistika: Najčešći maligni tumori kod dece su leukemije, zatim slede tumori mozga i centralnog nernog sistema, dok su na trećem mestu po učestalosti hočkinovi i nonhočkinovi limfomi

Dve trećine obolele i umrle dece su uzrasta do 14 godina, kazala je ona navodeći da je u Srbiji kao i u većini zemalja Evrope, stopa obolevanja dece od malignih bolesti u porastu od jedan odsto, ali da se registruje i smanjenje stope mortaliteta zbog rane dijagnostike.

Kako je istakla, petogodišnje preživljavanje dece obolele od raka značajno je poboljšano u proteklih 30 godina - sa 54 odsto na 80 koliko je danas.

- Ono što predstavlja izazov u bvudućnosti je da će godišnje stope obolevanja rasti za jedan odsto zbog rane dijagnostike u zemljama Istočne Evrope i u Srbiji, a stope umiranja opadaće u kontinuitetu zbog adekvatne terapije, ali će i dalje biti za 20 odsto više nego u zemljama zapadne Evrope - naglasila je ona to kao sumornu činjenicu.

Prema njenim rečima, najčešći maligni tumori kod dece su leukemije, zatim slede tumori mozga i centralnog nernog sistema, dok su na trećem mestu po učestalosti hočkinovi i nonhočkinovi limfomi.

Ona je navela da maligne boelsti kod dece do 19 godina spadaju u retke, ali da i "taj mali broj nije zanemarljiv".

- Svake godine više od 160.000 dece u svetu oboli od nekog oblika malignog tumora, a 90.000 izgubi bitku sa bolešću", kazala je ona dodajući da je u poslednjih 30 godina u svetu registrovano smanjenje smrtnosti od 47 odsto.

Predstavnici četiri organizacije - Uvek sa decom, Zvončica, Čika Boca i Mladice potpisali su danas sporazum o partnerskoj saradnji u okviru neformalne organizacije "Srpska mreža organizacija dečjeg raka" na pružanju pomoći roditeljima i deci oboleloj od raka.

Dragana Radulović iz udruženja Čika Boca rekla je da će među ciljevima delovanja mreže biti rana dijagnostika i stvaranje boljih uslova za lečenje dece, podrška na odeljenjima bolnica na kojima se deca leče kao i ukazivanje na potrebu psihoonkologa na odeljenjima.

Sedamnaestogodišnja Milica Šimonović iz organizacije "Mladice" koja okuplja mlade do 28 godina koji su trenutno u procesu lečenja, remisiji ili su se potpuno izlečili od maligniteta, rekla je da oni pružaju psiho-socijalnu podršku obolelim vršnjacima u nedostatku psihoonkologa. Ona je kazala da joj je leukemija dijagnostifikovana kada je imala 11 godina i da su joj tada najveća podrška bili roditelji ali da smatra da bi joj bilo lakše da je tokom lečenja razgovarala i sa nekim vršnjakom koji je prolazio kroz isto.

Mladice će 15. februara od 11.30 organizovati niz aktivnosti povodom Međunarodnog dana dece obolele od raka - kroz poruke podrške deci ispred Tiršove, kviz, svirku srednjoškolskih bendova i puštanje lampiona u 17.15 u znak sećanja na svu decu koja nisu uspela da pobede bolest.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online