Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.11.2014.
08:00
zena.blic.rs A

A šta kaže nauka o modernim dijetama?

Moderne dijete obično sadrže mnogo pravila kojih se treba pridržavati, a njihova popularnost kratko traje. Jednog meseca se pridržavate jednog, drugog meseca čujete da nije dobro. Zato je nauka odlučila da se umeša u priče koje kruže i otkrije šta je dobro, a šta ne.

Put do idealne linije nije nimalo lak

Način ishrane je veoma bitan za očuvanje zdravlja i za produžavanje života i to je svima poznato. Ali veliki broj ljudi ne zna šta je najbolje za njih - koji način ishrane je najpogodniji.

Doktor Dejvid Ketz iz Centra za istraživanje prevencije na Jejlu, gde radi kao doktor i istraživač, nema mnogo reči hvale za more modernih dijeta. Osim što smatra da su moderne dijete veoma zbunjujuće, on naglašava i da su opasne.


- Ja nisam zagovornik nijedne dijete. Meni lično nije bitno koja dijeta je najbolja. Meni je važna samo istina - kaže on.

Ketz i Stefani Meler, studentkinja sa Jejla, objavili su studiju pod nazivom “Možemo li odrediti koja dijeta je najbolja po zdravlje?“ Oni tu porede vodeće dijete današnjice: dijetu sa malo ugljenih hidrata, niskomasnu dijetu, mediteransku dijetu, glikemijsku dijetu, vegansku dijetu i druge.

Oni su zaključili da nijedna od ovih dijeta nije “najbolja“, ali postoje određene šeme ishrane koje su se pokazale dobrim po zdravlje. Dijeta koja sadrži najmanje prerađene hrane i dosta prirodnih namirnica, uglavnom biljaka, najbolja je po zdravlje i za sprečavanje bolesti.

Ove dijete obično su sadržale ne samo voće i povrće, već i cela zrna žitarica, koštunjavo voće i semenke. Ketz i Meler nisu našli dokaze da je niskomasna ishrana bolja od ishrane sa zdravim mastima (koje su prisutne u mediteranskoj dijeti).

Za sprečavanje bolesti, najbolje je jesti neprerađene namirnice: Neka sveže voće i povrće budu vaš izbor
 

Mediteranska dijeta, koja se opisuje kao dijeta kojom se unosi mnogo proteina, umerena količina alkohola i mesa, mnogo antioksidanata i polifenola ima dobro dejstvo na zdravlje srca, na smanjenje rizika od raka i rizika od gojaznosti, a “potencijalno je povezana i sa smanjenim rizikom od neurodegenerativnih bolesti i očuvanjem kognitivne funkcije, manjim brojem zapaljenja i odbranom od astme“.

Otkriveno je i da su dijete koje su selektivne kada se radi o ugljenim hidratima bolje od onih koje nalažu manji unos ugljenih hidrata. Cele zrna žitarica smanjuju rizik od raka i dobra su za lakše održanje telesne težine.

- Mnogi nutricionisti govore da ne treba da jedete iz kese, uz kutije, iz boce iz tegle ili konzerve. To je nepraktično. Moramo pažljivo sagledati sve detalje da bismo znali na čemu smo i čemu treba da težimo - kaže doktor Ketz.

On na kraju studije ističe da među dijetama nema pobednika i da treba detaljno istražiti kakva je ishrana najbolja za nas i naše zdravlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online