Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.06.2014.
20:00
S. Sudar - Vesti A

Čovek je sam svoj lekar

Živimo u velikom energetskom sistemu, živom i inteligentnom. Sve je deo celine i svi smo uzajamno povezani. Još su drevni mudraci Kine posmatranjem prirode i čoveka došli do zaključka da je čovek univerzum u malom. Kroz hiljadugodišnje iskustvo otkrili su neke zakonitosti i veze, uz pomoć kojih se ta dva univerzuma mogu dovesti u sklad. Ali, da bi se uskladio sa spoljašnjim, pojedinac mora prvo da ovlada upravljanjem sopstvenog univerzuma. To se postiže pomoću sistema vežbi (takozvani holistički pristup) koji je nazvan či gong, objašnjava Vladan Vidović, učitelj i terapeut ove metode.

Vladan Vidović
 

Lično iskustvo

Vladan Vidović je član Bowen akademije iz Australije, a či gong mu je, kaže, pomogao u izlečenju od diskus hernije.
- Nema šta nisam probao, ali bezuspešno. Na Novom Zelandu, gde sam bio u poseti bratu, zainteresovao sam se za či gong i počeo sa vežbama, a dobri efekti su bili zapanjujuće brzi. To su pokazali i rezultati magnetne rezonance pre i posle vežbi i terapija. Izlečio sam sebe zahvaljujući ovoj metodi.

- Či označava energiju koja predstavlja ključ zdravog i dugog života, a gong rad, podizanje, negovanje, usavršavanje. Či gong je negovanje životne energije kroz vežbe. Drugim rečima, on predstavlja životnu snagu koja ostvaruje i održava sve u životu. Či se sastoji od najmanje tri elementa: materijalnog, energetskog i informacionog. Treningom se razvijaju um, disanje i telo. Ali, razvijanje uma je najvažnije. Tamo gde idu naše misli, ide i naša energija. Ljudi koji su okrenuti prošlosti su depresivni, a oni koji su preopterećeni budućim vremenom su obično anksiozni. I jedni i drugi uzalud troše dragocenu energiju čiji fokus treba da bude na sadašnjosti. Či gong upravo pomaže u tome da kroz proces vežbi usmeravamo i vodimo svoju svest i iskoristimo svoju energiju za samoisceljenje, lečenje, borbu, vitalnost, ukratko - jačanje imunog sistema.


Tokom vekova stvorene su razne škole či gonga - taoističke, konfučijanske, budističke … koje su u to vreme bile rezervisane za plemstvo i prenosile su se sa kolena na koleno, a potom su postale metod obrazovanja. Neke praktikuju razvijanje i kultivisanje unutrašnje energije samo vođenjem svesti kroz meditaciju i sisteme disanja, a druge uključuju i fizičke vežbe, pokret, čime jačaju mišiće, tetive i kosti. Oba pravca imaju za cilj lečenje i jačanje i duha i tela vežbača.


Vidović je specijalizovan za medicinski či gong, nazvan ži neng či gong (ži na kineskom znači inteligencija, a neng se odnosi kako na fizičke, tako i na mentalne procese), koji je kod istočnjačkih naroda priznat kao metod lečenja, a u Srbiji je priznat kao pomoćni metod integrativne medicine. Ži neng či gong je razvijen, kako kaže naš sagovornik, osamdesetih godina prošlog veka zahvaljujući prof. dr Pang Mingu, koji je u oktobru 1995. postao prva osoba koja je dobila sertifikat Sportskog komiteta Kine i ova tehnika je postala zvanična metoda kineske olimpijske reprezentacije.


- Moj učitelj Juan Ce je jedan od malobrojnih studenata profesora Panga. Dnevne vežbe čiste od negativnih emocija i smanjuju strahove i depresiju, oslobađaju od stresa. Utiču na povećanje životne energije, povećavaju kapacitet pluća, jačaju srčani mišić, regulišu rad hormona i žlezda, usporavaju proces starenja i samim tim produžavaju život - zaključuje Vidović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online