Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.05.2014.
20:00
ordinacija.hr A

Prepoznajte simptome moždanog udara i reagujte!

Moždani udar (moždana kap, cerebrovaskularni inzult, CVI, apopleksija mozga) je rapidni gubitak moždane funkcije zbog poremećaja dotoku krvi u mozak. Može nastati zbog ishemije (nedostatka protoka krvi) uzrokovane blokadom (tromboza, arterijska embolija) ili zbog krvarenja (isticanja krvi).

Pomozite pacijentu pre nego što dođe Hitna pomoć
 

Ishemijski moždani udar nastaje zbog gubitka snabdevanja krvlju dela mozga što pokreće ishemijsku kaskadu. Moždano tkivo prestaje da funkcioniše ako je uskraćen dotok kiseonika duže od 60 do 90 sekundi, a nakon otprilike tri sata dolazi do nepovratnih povreda koje dovode do smrti tkiva, tj. do moždanog udara.

Hemoragijski moždani udar je izazvan krvarenjem pa se često naziva "izliv krvi u mozak" ili cerebralna hemoragija. Do njega dolazi kada prsne moždana aneurizma ili kad oslabljena ili upaljena krvna žila u mozgu počne da krvari.

Nakupljanjem krvi povećava se pritisak koji može ubiti tkiva ili uništiti ćelije ometajući normalno proticanje krvi kroz zahvaćena područja. Ova vrsta moždanog udara smrtonosna je u 80 posto slučajeva.

Simptomi moždanog udara: 

- Nagla otupelost ili slabost lica, ruke ili noge – pogotovo samo jedne strane tela

- Nagli nastup zbunjenosti

Kako se može uticati na svoj rizik od moždanog udara?

Ako želite da smanjite svoj rizik od moždanog udara, prestanite da pušite, smanjite povišen krvni pritisak, spriječite dijabetes, snizite povišen nivo holesterola, okrenite leđa sedilačkom načinu života i nemojte postati gojazni.

- Poteškoće s govorom ili razumevanjem govora drugih

- Nagle tegobe vida na jedno ili oba oka

- Naglu vrtoglavicu, gubitak ravnoteže ili koordinacije

- Nagla jaka glavobolja


Ako sumnjate na moždani udar, procenite simptome na sledeći način:

1. Zamolite osobu da se nasmeši. Jesu li mišići jedne strane lica toliko opušteni da vise?

2. Zamolite osobu da podigne obe ruke ispred sebe. Može li obe jednako visoko da podigne?

3. Zamolite osobu da izgovori jednostavnu rečenicu. Obratite pažnju na mrmljanje i nerazuman govor.


Ako su se vaše sumnje potvrdile, smesta nazovite hitnu pomoć. Nemojte čekati jer što više vremena prođe, to će mozak pretrpeti više štete. Ako imate izbora, sačekajte Hitnu pomoć - nemojte sami voziti pacijenta u bolnicu. Pacijenti koje prevoze bolničari pre će biti obrađeni. Zapamtite kada su se simptomi pojavili i obavestite bolničare o tome. Postoje vremenski okviri unutar kojih su neki lekovi neupotrebljivi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online