Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.03.2014.
08:00
Vestionline A

Pomozite telu da izađe iz zimskog sna

Tokom zime metabolizam se uspori, što dovodi do nagomilavanja kilograma, ali i toksina. Sa prvim toplijim danima ono počinje da se budi i oslobađa štetnih materija. Da bi ovaj period detoksikacije bio što uspešniji, obratite pažnju na ishranu i više se krećite.

Pijte sokove od ceđenog voća i jedite što više svežih namirnica
 

Pijte što više tečnosti (vodu, ceđene sokove i nezaslađene čajeve), izbegavajte kafu i alkohol, rafinisana ulja, margarin, beli šećer, belo brašno, beli pirinač, krompir, testenine. Jedite presno povrće i voće, laganu hranu (supe i dinstano povrće), a izbegavajte masna mesa i sireve. Takođe, izbegavajte stresne situacije i zahtevne vežbe. I postarajte se da ovoga bude što više u svakodnevnom ritmu.

Topla voda s limunom - Počnite dan čašom tople vode u koju ste iscedili limun, što će doprineti alkalizovanju i hidriranju organizma i pospešiti izbacivanje toksina.

Vitamini - Trebalo bi ih uzimati u svežem stanju, jer samo tako imaju veliku biološku iskoristljivost. Vitamin A štiti srce i kardiovaskularni sistem, jača imuni sistem i usporava proces starenja, a nalazi se u narandžama, šargarepi, bundevi, spanaću, lisnatom povrću, džigerici.

Vitamini B kompleksa pomažu u stimulaciji imunog sistema u vreme stresa, posle operacije ili traume. Nalaze se u pšeničnim klicama, grašku, pasulju, pivskom kvascu.

Vitamin C povećava aktivnost ćelija odbrambenog sistema u borbi protiv infektivnih agenasa, a nalazi se u šipku, peršunu, kiviju, ribizlama.

Vitamin E povećava otpornost organizma na bolesti, a posebno je koristan starijim osobama. Ima ga u biljnim uljima, posebno suncokretovom, semenkama, bademima, kikirikiju, jajima.

Biljna hrana - Umesto životinjskih proizvoda uzimajte biljne. Naime, meso i mlečni proizvodi stvaraju kiselu sredinu u telu, što olakšava bolestima da napadnu organizam. Zato jedite hranu biljnog porekla koja alkalizuje organizam. Umesto životinjskih proteina, jedite biljnu hranu bogatu proteinima, kao što su mahunarke - pasulj, sočivo, grašak i slično.

Čaj - Preporučuje se čaj od pitome nane. Mešavinu od 50 g pitome nane, 50 g matičnjaka, 50 g ruse i isto toliko krušine preliti sa 1,5 l proključale vode, poklopite, sačekajte tri sata, procedite i pijte nezaslađeno umesto vode.

Dobar je i čaj od semenki lana koji se priprema tako što se dve kašike lana preliju sa 250 ml mlake vode, malo promeša i ostavi oko sat vremena. Procediti i piti ujutru pre jela. Seme lana sadrži omega-3 masne kiseline i puno sluzi pa olakšava čišćenje creva.

Cvekla - Obiluje skoro svim mineralima i vitaminima, a pigmenti ovog tamno- crvenog korena, betanin i betain, pospešuju razmenu materija i rad jetre.

Sok: operite tri cvekle srednje veličine, neoljuštenu iseckajte, stavite u teglu od 3 litra, dodajte tri kašike pšeničnog brašna i 500 g šećera. Ostavite dva dana na tamnom mestu na sobnoj temperaturi. Dodajte 700 g suvog grožđa, četiri šoljice šećera i vodu, i poklopite. Sačekajte sedam dana, a svakog dana promešajte smesu, pa procediti (dobija se oko litar soka). Pijte po kašiku tri puta dnevno pola sata pre jela. Kad popijete sok, napravite pauzu tri meseca, nakon čega možete da ponovite ciklus.

Zelene namirnice - Napunite frižider namirnicama zelene boje, kao što su blitva, spanać, kelj, brokoli, zelene alge. Ove namirnice čiste telo od raznih hemijskih otrova iz okoline - smoga, sredstava za čišćenje, pesticida, teških metala.

Žvakanje - Dobro žvakanje je, kažu, pola varenja. Svaki zalogaj treba žvakati najmanje 20-30 puta kako hrana ne bi stizala u želudac slepljena, gnjecava i bez fermenata. U takvom obliku ona ni mehanički nije pripremljena za želudac, a želudačni sok i žuč mogu da deluju samo površinski, dok unutrašnjost unete hrane ostaje nesvarena.

Znojenjem izbacite otrove - Krećite se, vežbajte, posetite saunu, napravite toplu kupku. Koža je najveći organ, a znojenje može da bude veoma efikasna metoda u čišćenju organizma.

Uzimanje tečnosti - Dnevno bi trebalo piti oko dva litra tečnosti. Najbolja je obična voda, ali mogu da se piju i nezaslađeni čajevi ili sveže ceđeni sokovi iz voća i povrća. Preporuka je da svuda sa sobom nosite flašicu vode u koju je isceđeno nekoliko kapi limuna. Izraelski stručnjaci poručuju da se tri dana zaredom, umesto doručka, uzimaju samo sokovi od svežeg voća i povrća. Oni pomažu organizmu da ojača imuni sistem i lakše izbaci nagomilane toksine.

Omega-3 ulja - Upotrebljavajte maslinovo ili avokado ulje, ulje konoplje ili od semena lana. Ova ulja će premazati zidove creva i apsorbovati toksine, pa ćete ih lakše i brže izbaciti iz tela.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online