Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.02.2011.
08:00
Vestionline A

Čudesni eliksir života

Većina ljudi smatra kako jesti voće znači samo kupiti voće, iseći ga na kriške i staviti u usta. Ipak, to nije tako jednostavno.

Voće kao eliksir života

 

Voće ne treba jesti posle obroka, već na prazan želudac. Jedenje voća igra glavnu ulogu u detoksifikaciji organizma, kojeg snabdeva s velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti.

Recimo pojedete dva pačeta hleba, a zatim komad voća. Komad voća je spreman da pravo prođe kroz želudac u creva, ali ga hleb sprečava u tome. U međuvremenu, ceo obrok se raspadne i fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt s hranom u želucu, pospešuje probavu i sokove, pa se cela masa takve pokvari. Zato dolazi i do napuhnutosti.

To se ne događa s nekim plodovima, kao što su npr. narandže i limun, jer su oni su već kiseli. Ako jedete voće na ispravan način, otkrićete tajnu lepote, dugovečnosti, zdravlja, energije, sreće i normalnu težinu.

Ako želite da pijete voćni sok - pijte samo sok od svežeg voća, a ne koncentrat sokova iz konzervi. Ne preoručuje se podgrejan sok, niti kuvano voće, jer tada ne dobijate njegove hranjive materije. Kuvanjem uništavate sve vitamine.

Jedenje celog ploda je bolje nego pijenje soka. Ako želite da popijete voćni sok, pijte ga sporo.

Svakog trećeg dana možete da jedete voće kako bi brzo očistili svoje telo od toksina. Ako tri dana jedete samo voće i pijete voćni sok iznenadićete se i sami kad vam prijatelji budu rekli da izgledate sveže.

Voće i njegova obeležja

Kivi - mala ali moćna voćka, dobar izvor kalijuma, magnezijuma, vitamina E i vlakana. Ima dvostruko više C vitamina nego narandža.

Jabuka - iako ima mali sadržaj vitamina C, ona je antioksidativna, flavonoidna i povećava aktivno delovanje vitamina C, čime smanjuje rizik raka debelog creva, srčani i moždani udar.

Jagoda - spadaju među glavno voće, koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih sudova i slobodnih radikala.

Narandža - svakodnevno vam mogu pomoći kao zaštita od prehlade, apored toga snižava holesterol, sprečava i rastvara kamen u bubrezima i smanjuje rizik raka na debelom crevu.

Lubenica - najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92% vode. Ključni je izvor likopena, oksidanta u borbi protiv raka. U lubenicama se nalaze vitamin C i kalijum.

Guava i papaja - šampioni po sadržaju vitamina C. Guava je takođe bogata vlaknima koja pomažu sprečavanju opstipacije. Papaja je bogata karotinom i dobro deluje na vid.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online