Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.07.2018.
06:30
Kodren, Vestionline A

Koja je to zdrava, a visokokalorična hrana?

Kalorije su osnovna jedinica energije u hrani koja je portebna ljudima kako bi se održale vitalne funkcije tela, odnosno bazalni metabolizam. Količina kalorija potrebna određenoj osobi zavisi od više faktora kao što su godine, pol i mišićna masa osobe.

pixabay.com

Stoga, mlada osoba koja svakodnevno trenira i kreće se, zahteva više energije, to jest kalorija, u odnosu na osobu stariju osobu koja radi u kancelariji i ne trenira.

Ono što je verovatno većini poznato jeste da preterani unos kalorija dovodi do gojaznosti osobe i povećava rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2, pa čak i raka i tumora. Sa druge strane, osobe koje ne jedu dovoljno mogu postati neuhranjene i njihovi mišići mogu atrofirati, a imunitet oslabiti.

Pisalo se već o tome da nisu sve kalorije iste, već kalorijski unos treba da vam bude neki okvir koliko hrane treba da jedete.

Kada kažemo da neka hrana ima veliki broj kalorija, odmah pomislimo na gojenje i nezdravu hranu kao što su sendviči, pice, čokolade i na drugu hranu sa velikom količinom šećera, soli i masti. Međutim, visokokalorična hrana može biti i zdrava, ali i sa njom treba biti umeren. U nastavku možete naći spisak namirnica koje su zdrave, ali koje ipak morate jesti u umerenim količinama.

Kinoa

Danas veoma popularna zdrava hrana, kinoa je ukusan izvor proteina, ali ima čak 222 kalorije po jednoj kuvanoj šolji. U ovoj hrani možete uživati, ali samo pokušajte da držite porciju pod kontrolom.

Suvo grožđe

Iako zdravo, suvo grožđe sadrži čak 129 kalorija na oko 30 grama. Možete pojesti čitave dve šolje svežeg grožđa i poješćete jednaku količinu kalorija. Ovo nije slučaj samo sa grožđem, već i sa drugim sušenim voćem kao što su banane i smokve. Dakle, ukoliko imate izbor između svežeg i sušenog voća, a pazite na liniju, sveže voće je uvek bolja opcija.

Maslinovo ulje

Sigurno ste nebrojeno puta čuli kako je maslinovo ulje mnogo bolje i zdravije od suncokretovog. Tu činjenicu ne možemo da osporimo, međutim, ono što ne ide u prilog ovom ulju jeste njegova kalorijska vrednost. Samo dve supene kašike maslinovog ulja dodaju vašem obroku 238 kalorija, zato obratite pažnju kada pravite salate ili kuvate obroke sa uljem.

Kokosovo mleko

Možda ne tako česta namirnica u srpskim kuhinjama, ukoliko jeste, morate znati da je vrlo moguće i najkaloričnija. Samo jedna šolja ovog mleka ima 552 kalorije i 57 grama masti. Zato, razmislite pre nego što posegnete za njim.

Urme

Na srpskoj trpezi obično uz sušeno voće kada je post. Ovo slatko voće ima čak 23 kalorije – po jednom komadu.

Losos

Izuzetno zdrav i ukusan izvor proteina, losos nije tako niskokaloričan kao što možda mislite. Jedan file od manje od 150 grama ima oko 400 kalorija i 20 grama masti.

Smuti

Trend koji je i dalje aktuelan, iako odlična užina da nakratko zavara glad, nije pravi obrok, a da je kaloričan, jeste. Ova mešavina, u zavisnosti od toga koje voće i povrće ćete staviti mešavinu može da sadrži i oko 400 kalorija po jednoj čaši.

Krompir salata

Salata je odličan izbor ukoliko ste na dijeti ili pazite da se ne ugojite. Međutim, ukoliko se odlučite za krompir salatu sa dodatnim dresingom, razmislite još jednom. Jedna šolja ima čak 460 kalorija. Pre obrok, nego salata, zar ne?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online