Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.01.2018.
03:30
kurir.rs, Vestionline A

Kombuha je gljiva dugovečnosti

Japanska gljiva Kombuha i napitak od nje se sve više koristi i kod nas. Važi za gljivu dugovečnosti, ali važno je da znate i kako se priprema jer ona može da bude vrlo opasna.

pixabay
Čaj od kombuhe dobar je i za mršavljenje

Gljiva je slična kefiru, ali se ne pravi u mleku nego u čaju, u koji je bitno dodati i šećer jer se ona njime hrani. Od nje i čaja pravi se i čuveni napitak koji je odličan za zdravlje.

Ako pijemo ovaj napitak redovno, možemo sprečiti bolest arterija, pomoći u biosintezi kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova. Dobro je i za kožna oboljenja ali i rast kose.

Pomoći će vam i kod obnavljanja crevne flore, ubrzavanja cirkulacije, snižvanja šećera u krvi, holesterola, olakšavanju simptoma artritisa, reume, poboljšavanju rada žlezde, pa čak i smanjenja stresa.

Kombuha čaj bogat je B vitaminima i folnom kiselinom koji su neophodni za formiranje novih ćelija. Osim toga, bogat je organskim kiselinama, enzimima, polifenolima, a sve to zajedno povoljno utiče na naše zdravlje.

Priprema:

Sve što vam je potrebno je da imate komad gljive iz koje ćete dalje razmnožavati mikrobiološke kulture.

Potrebno vam je 7 čaša vode. Sklonite vodu i dodajte pola čaše šećera. Mešajte dok se šećer ne istopi a onda dodajte 4 kesice čaja i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Obično se koristi crni čaj, beli čaj, oolong ili zeleni čaj. Svi su ujedno i odlični čajevi za mršavljenje pa nije ni čudo što se kombuhi pripisuju i ova svojstva.

Kada se čaj ohladi sipajte u čistu staklenu teglu. Komad stare kombuhe stavite u čaj. Prekrijte teglu krpom ili papirnim ubrusom i pričvrstite gumicom za tegle.

Teglu čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevoj svetlosti. Ako nemate mesto koje je zaklonjeno od sunca, zamotajte teglu u neku krpu.

Prvo će se na površini pojaviti sitni mehurići. Zatim se vremenom oni sve više grupišu i stvara se na površini čaja želatinasta masa - nova kombuha gljiva. Kada je napitak spreman za upotrebu pre svega zavisi od temperature prostorije u kojoj se tegla nalazi.

U hladnijoj sobi treba joj 4 nedelje, a na sobnoj temperaturi napitak će biti spreman za 2 nedelje. Da li je sve gotovo, prepoznaćete po gljivi koja se formirana vrhu.

Miris na sirće jer očekivan i normalan, kao i neravna površina gljive.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online