Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.12.2017.
03:30
Vestionline, dnevnik.hr A

Kralj doručka - jogurt

Iako je sam jogurt odličan doručak ili užina kada smo u žurbi i "jedemo s nogu", ovaj hranjivi napitak odličan je dodatak za malo konkretnije doručke koje nas mogu držati duže sitima.

pixabay.com
U kombinaciji sa voćem jogurt je idealan doručak

Mnogi će reći da nema bolje kombinacije od bureka i jogurta, a ovaj mlečni napitak nesumnjivo će ublažiti masnoću bilo kojeg pekarskog proizvoda. No, za one kojima ovakvi spojevi teško padaju na želudac, pogotovo u ranim jutarnjim satima, donosimo zdrave doručke s jogurtom za bolji početak dana.

Palenta i kruška

Palenta je nutritivno vredna namirnica koja u jednom serviranju sadrži svega 44 kcal. Osim mnogih minerala i vitamina, sadrži i beta karoten, provitamin A i vitamin B1 koji podiže imunitet, a u kombinaciji s kuvanom kruškom ili suvim šljivama i jogurtom odličan je izbor za zdravu probavu. 

Ovakav doručak gotov je u svega pet minuta, a možete ga jesti toplog ili hladnog. Krušku ogulite i narežite na komadiće te kuvajte minut ili dva u vrućoj vodi. Zatim je izvadite iz vode i u istoj skuvajte jednu do dve kašike palente (po želji i količini vode koja je ostala). Dok se palenta kuva, mikserom usitnite krušku u pire i kad je palenta gotova, dok je još vruća, umešajte ga u nju. Palentu s kruškom možete jesti vruću ako je prelijete odnosno ohladite s malo jogurta ili čekajte da se ohladi narežite na komadiće i jedite uz jogurt kada već dođete na posao.

Namaz od avokada na tostu

Ako ste slučajno u supermarketu naišli na avokado na akciji, ali ga zaobišli u širokom luku u nedostatku ideja što s ovim voćem napraviti, evo jedne jednostavne ideje za zdravi doručak koji će postaći vaše moždane vijuge i držati vas sitima do ručka.

Ova superhrana bogata vitaminima i jednostruko nezasićenim masnim kiselinama smanjuje holesterol u krvi, ali i centimetre u struku. Mekani, zreli avokado raspolovite, izdubite ga kašikom, dodajte malo soli, nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovog soka i dobićete jednostavan namaz za tost koji se ljubi s jogurtom.

Zdravi prutići od maslaca od kikirikija i zobenih pahuljica

Zobene pahuljice s orašastim plodovima i omiljenim voćem prelivene jogurtom uobičajen je doručak onog koji drži do zdravlja i vitke linije. No, često nemamo vremena ili prilike sesti za sto i pojesti u miru ovakav doručak na kašiku. Za one koje su uvek u žurbi, a kad je reč o doručku više naginju slatkim ukusima donosimo ove zdrave prutiće od maslaca od kikirikija koji će poslužiti i kao odlična užina tokom dana.

Sadrže samo pet sastojaka i nije ih potrebno peći, a za njihovu izradu potrebno je odvojiti samo pet minuta pre nego što pođete na spavanje. Maslac od kikirikija potražite u prodavnicama zdrave hrane jer oni komercijalni sadrže dodane šećere koji su u ovim prutićima zamenjeni zdravijim odabirom - medom.

U multipraktiku kratko usitnite šoljicu i po zobenih pahuljica, pola šoljice semenki bundeve i 1/4 šoljice kokosovog brašna. U lončiću, na laganoj vatri, rastopite 3/4 šolje maslaca od kikirikija i pola šoljice meda i pomešajte suve sastojke. Dobro sve sjedinite i na papir za pečenje rasporedite smesu tako da bude otprilike jedan centimetar debljine. Ostavite u frižideru na barem sat vremena ili preko noći. Ujutro narežite na prutiće. Od ove smese trebali bi dobiti 18 prutića, odnosno puno brzih doručaka ili užina koje se odlično slažu s jogurtom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online