Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.07.2017.
00:30
Vestionline A

Plemićka hrana koju može da priušti svaka sirotinjska trpeza

Jedan od kriterijuma slave jeste da ime znane osobe postane opštepoznata stvar. Oni koji pretenduju na slavu verovatno žele da se uz večnu slavu imena vezuje i njihov lik.

pixabay.com
Da bi kockarima bilo lakše, stovren je specifičan obrok danas poznatiji kao sendvič

To, međutim, nije uvek slučaj. Titularni naziv Džona Montagjua svakodnevno pominjemo, ali ne kada se setimo njegovog života i dela, već kada nam zakrče stomaci.

Zanimljivo je da je i pre sendviča imenu grofa Sendviča ukazana velika čast. Dok je bio u službi admiraliteta, Džon Montagju je izdvojio velika sredstva za istraživačke pohode pomorskog kapetana Džejmsa Kuka. Otkrivši Havajska ostrva na Pacifiku, Kuk ih je nazvao Sendvička ostrva, kao izraz zahvalnosti. Ime se zadržalo do polovine 19. veka, kada je moć britanske imperije počela da slabi na ostrvima.

Džon Montagju bio je bogati engleski grof, koji se oprobao u ulogama ministra pošte, predsednika admiraliteta i državnog sekretara. Drugim rečima, još jedan uspešan političar o kojem se u njegovo vreme mnogo priča, a ubrzo potom pada u zaborav. Kao i o drugim političarima, o njemu su zabeležene brojne anegdote, od kojih mnoge nisu mogle da se razgraniče od nepouzdanih priča tabloida.

U putopisu "Put za London" jedan francuski putnik zabeležio je priču o Montagjuu, koja je sasvim neočekivano donela večnu slavu njegovom imenu. Naime, pored zvaničnih poslova, smatralo se da taj državnik izuzetno uživa u jednom poroku ‒ kocki. Umeo je da provede dane i noći za kockarskim stolom, bez predaha. No mučile su ga neumitne fiziološke potrebe, prekidajući njegove igre na sreću. Ipak, za jednu od tih potreba uspeo je da nađe lek.

Kako ne bi morao da prekida igru da bi jeo, od svoje posluge je tražio da mu pripreme hranu koju će bez muke moći da jede jednom rukom. Tako je njegov omiljeni kockarski obrok postalo parče mesa umetnuto između dve kriške hleba. U anegdoti se dalje navodi da se i njegovim saigračima dopalo to praktično rešenje, te su malo-pomalo svi oni počeli da dovikuju posluzi: "Isto što i... Sendvič".

Džon Monatgju je bio četvrti grof od Sendviča, što je bila plemićka titula uspostavljena u 17. veku u Engleskoj. Uprkos veoma uspešnoj karijeri, savremena kultura zapamtila je samo trivijalnu anegdotu o njegovom životu. Ipak, zahvaljujući njoj, njegovo ime je postalo sinonim za jedno od najpopularnijih jela današnjice.

Grofu Sendviču do danas nije osporen taj patent, iako istoričari smatraju da je verovatnije da je do otkrića sendviča ipak došlo u kabinetu tokom dugih sati prekovremenog vrednog rada, a ne u poročnoj zabavi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online