Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.06.2017.
01:30
Vestionline A

Ove namirnice nam pomažu kod smanjenja upala

Hrana koju jedemo ima važnu ulogu u zdravlju našeg organizma, pa može da utiče i na smanjenje upala koje se javljaju u organizmu. Ove namirnica mogu biti od velike pomoći ako želite što bezbolnije i brže da smirite upale, ili da na njih delujete preventivno.

pixabay.com
Borovnica poboljšava koncentraciju i daje energiju

Hronične upale u organizmu drže ljudsko telo pod stalnim stresom. Kada upala dosegne vrhunac, to za posledicu može da ima razne bolesti kao što su srčane tegobe, dijabetes i neurodegenerativni poremećaji.

1. Borovnica 

Ta sitna bobica bogata je antocijanom koji je moćan antioksidans. Zbog svog protivupalnog dejstva pomoći će u borbi protiv upala kao što su giht i osteoartritis. Borovnice, takođe, poboljšavaju koncentraciju i daju energiju. 

2. Sirovi kakao 

Sirovi kakao je izuzetno bogat antioksidansima koji su odličan saveznik u borbi protiv raznih bolesti. On sadrži najvišu koncentraciju antioksidansa u poređenju sa bilo kojom drugom namirnicom. Bogat je mineralima, pogotovo magnezijumom, koji pomaže u borbi protiv stresa. Kakao sadrži polifenole koji štite od srčanih oboljenja, karcinoma i drugih bolesti. 

3. Kokosovo i maslinovo ulje 

Kokosovo ulje, baš kao i maslinovo, deluje antibakterijski i antivirusno. Leči kardiovaskularne probleme i snižava holesterol. 

4. Cimet i kurkuma 

Cejlonski cimet ima lekovita svojstva. Pomaže kod upala i infekcija. Sadrži visoke nivoe antioksidanta i fenola koji pomažu kod infekcije. Kurkuma je naročito lekovit začin jer ima antiupalna svojstva. Obnavlja crevnu floru, smanjuje nadutost, smanjuje upale kod artritisa i s razlogom je jedan od najpopularnijih začina. Kurkuma u kombinaciji sa medom odlična je kao prirodni antibiotik. 

5.Orašasti plodovi 

Orašasti plodovi su bogati omega-3 masnim kiselinama, pogotovo bademi, orasi i lešnici koji su krcati magnezijumom, mineralom koji pomaže u jačanju imuniteta. Bogati su vlaknima koja stvaraju osećaj sitosti. 

6. Peršun 

Ima visoke nutritivne vrednosti i odličan je izvor vitamina C. Leči upale i dobar je izvor folne kiseline koja je dobra za zdravlje srca. Zbog svog protivupalnog delovanja, utiče na smanjenje učestalost gripa i prehlada. 

7. Kelj 

Kelj je namirnica koja ima snažno antioksidativno dejstvo. Jača imunitet zbog vitamina C, koji izvrsno deluje na sistem krvnih sudova i smanjuje rizik od srčanog udara. 

Međutim, budite pažljivi sa povrćem. Iako je spanać, na primer, dobra i zdrava namirnica, ne bi trebalo da ga konzumiraju osobe sa bubrežnim oboljenjima. Spanać može da utiče na bubrežni kamenac i stvaranje upala. 

8. Plava riba 

Sardele, inćuni, skuša i tuna sadrže visoke nivoe omega-3 masnih kiselina, koje su odlični čuvari krvnih sudova. Plava riba je bogata proteinima i vitaminima D i B. Odlična je za zdravlje kostiju, jer poboljšava apsorpciju kalcijuma. 

Treba, međutim, napomenuti da losos ne bi trebalo previše konzumirati, iako sadrži omega-3 masne kiseline. Losos, uz omega-3, sadrži i omega-6 masne kiseline, koje deluju upalno. 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online