Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.06.2017.
04:30
Stil A

Ovo povrće je pravo čudo za organizam

Zbog široke primene u kulinarstvu, odličnog ukusa, niskokaloričnosti i povoljnog uticaja na zdravlje tikvice su s vremenom postale omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja. One su univerzalno povrće kada su našem telu potrebni vitamini, a našem mozgu snaga.

pixabay.com
Sezona je počela: Neka se tikvice obavezno nađu na vašoj trpezi

Tikvice su obavezan sastojak mediteranske kuhinje. Potiču iz zapadne Indije i Meksika, odakle su i stigle u naše krajeve. Popularne su zahvaljujući maloj kaloričnoj vrednosti (100 grama tikvica ima samo 11 kalorija). Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom leta, sadrži visok procenat vode - 93 odsto.

Zašto valja jesti tikvice?

Sadrže mnogo vitamina, minerala, posebno je visok nivo vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena. Kora sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida. Osim toga, tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, snabdevaju dragocenim hranljivim materijama i čine nas vitkim. Kod tikvica su važne i gorke materije, jer podstiču rad creva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije. Konzumiranjem tikvica poboljšavaju se rad mozga i koncentracija, tikvice smiruju živce i jačaju ih, a tako ćete bolje pod-nositi stres. Antioksidanti, vitamin C, beta-karoten i folna kiselina u tikvicama smanjuju nivo holesterola u krvi.

Takođe se jačaju mišići i srce, a može se pobediti i zatvor. Tikvice izbacuju vodu i štetne materije iz tela, i poboljšavaju varenje belančevina. Zato je važno da ih što češće jedete uz meso i ribu.

Ko treba da ih izbegava

Uprkos visokim hranljivim vrednostima, tikvice spadaju u grupu namirnica koje sadrže oksalate, soli oksalne kiseline, koje mogu da izazovu zdravstvene probleme kod ljudi koji imaju problema sa funkcionisanjem bubrega i bešike. Zato se njima preporučuje izbegavanje tikvica u ishrani.

Pripremanje tikvica

Postoje mnogi načini na koje možete pripremiti tikvice. Možete ih pohovati, peći, puniti različitim nadevima ili pripremiti kao ukusnu salatu sa ostalim povrćem. Odlično su predjelo, kao i glavno jelo, a najbolje se kombinuju sa povrćem intenzivnog ukusa, kao što su paradajz, plavi patlidžan, luk, paprika ili pečurke. Od začina su za tikvice najbolji matičnjak, bosiljak, ruzmarin, timijan i origano. Ako se stave u testo za kolače, testo postaje posebno sočno.

Sačuvajte ih za zimu

Mlade tikvice su gotovo najpogodnije povrće za zamrzavanje. Pre zamrzavanja ih treba oprati i iseći na kolutove debljine jedan centimetar. Zatim bi ih trebalo držati na pari oko dva minuta i na kraju potopiti u hladnu vodu da bi se ohladile. Potom ih treba ocediti, poređati kolutove jedan do drugog na poslužavnik i ostaviti u zamrzivaču četiri sata. Posle toga, tikvice bi trebalo prepakovati u kese i vratiti u zamrzivač.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online