Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.03.2017.
00:30
Vestionline, Espreso.rs A

Ovo je 6 razloga zašto svaki dan treba da pojedete 3 jaja

Jod je izuzetno važan za pravilan razvoj organizma, a nalazi se u ograničenim količinama i samo u pojedinoj hrani.

pixabay.com
Jedite ih u normalnim količinama jer obiluju holestorolom

Jaja su omiljena dečja hrana i su prepuna korisnih sastojaka za zdravlje. Iako se proteklih godina, uz mnogu drugu hranu često govori kako su štetna, stručnjaci govore da to nije tako. Jaja su zapravo prepuna dobrih sastojaka, a jedan od njih je holin - supstanca koja je važna za obnavljanje moždanog tkiva. Uz to, jaja su dobra za smanjenje lošeg holesterola.

Jaja su bogata mineralima, kao što su selen i jod te vitaminima B12 i D. Važno ih je jesti i zbog regulacije holesterola u krvi. Jod je izuzetno važan za pravilan razvoj organizma, a nalazi se u ograničenim količinama i samo u pojedinoj hrani.

Prosečno jaje sadrži između 180 i 186 mg holesterola, što je pola preporučene dnevne doze. Međutim stručnjaci kažu, da se holesterol i sam proizvodi u telu 1 do 2 grama dnevno, a kada jedete hranu koja sadrži holesterol proizvodnja stvaranja holesetrola u telu opada, tako da se samo menja jedan holesterol drugim, a ne raste. Naravno, ako hranu koja obluje holesterolom jedete u umerenim količinama.

Zašto je dobro svaki dan jesti jaja?

1. Jačaju imuni sitem

Dobro je poznato da dobar imunitet čuva zdravlje jer se lakše bori protiv virusa i bakterija. Samo jedno jaje sadrži otprilike četvrtinu količine selena - elementa u tragovima koji poboljšava imunitet i reguliše hormone tiroidne žlezde.

2. Bogata su raznim vrstama hranjivih supstanci

Jaja obiluju vitaminima A, D, E i B-12, kao i gvožđem, folnom kiselinom, kalcijumom i omega-3 masnim kiselinama.

3. Sadrže najkvalitetnije proteine

U većoj količini od onih u mesu ili mleku, tvrde stručnjaci. Na primer, jedno jaje ima proteina kao 30 grama mesa.

4. Odlična su za dobar vid

Jaja sadrže dve aminokiseline, lutein i zeaksantin, koje imaju jako pozitivno dejstvo na oči. Redovnom konzumacijom smanjuje se rizik od nastanka očnih bolesti. Te aminokiseline se nalaze u žumancetu.

 

5. Pomažu u kontroli težine

Jaja će vas zasititi bolje od nekih drugih namirnica, pa ako svako jutro pojedete jaja, bićete manje gladni tokom dana, manje ćete jesti i tako nećete gomilati suvišne kilograme.

6. Jačaju kosti, kosu i nokte

Prepuna su vitamina D i kalcijuma koji jačaju kosti. Redovno konzumiranje jaja može da spreči razvoj osteoporoze. Osim toga, aminokiseline i minerali koji se nalaze u njima, su odlični za jačanje kose i niktiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online