Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.10.2016.
03:30
Vestionline A

Ove namirnice je najbolje da jedete u oktobru

Evo na koje plodove jeseni bi bilo korisno da posebno obratite pažnju i uključite ih u svoj jelovnik.

pixabay.com
Što više zdrave šargarepe...

Poznato je da su namirnice najbogatije nutrijentima kad im je sezona. Stoga je dobro znati kada dozreva određeno voće i povrće. Iako su danas mnoge namirnice dostupne tokom cele godine, ako želite najbolje obratiti pažnju na sezonu. Evo šta je najbolje jesti u oktobru! 

Voće: malina, kupina, kruška, jabuka, šljiva, dunja, marelica, grožđe, nar, orah, lešnik, badem, kesten, maslina. 

Povrće: špargle, paprika, feferoni, paradajz, krastavci, patlidžan, tikvica, kupus, kelj, karfiol, brokoli, zelena salata, rukola, blitva, spanać, cvekla, celer, šargarepa, peršun, ren, repa. 

Bundeve i šargarepe 

Tamnonarandžasto povrće obiluje beta karotinom, koji je preteča vitamina A (provitamin). Tu su, naravno bundeve – odlične da se od njih napravi supa, gulaš, ili da se ispeku, kao i šargarepe. Obratite pažnju i na batat, ako možete da ga nađete: ova specifična vrsta krompira ima mnogo slađi ukus o običnog, a bogata je kalijumom, kalcijumom, vitaminom C i antioksidantima. 

Kupusnjače 

U jesen u izobilju možemo naći kupusa, prokelja, karfiola, brokolija i rotkvi. Ove namirnice su bogate vitaminima, mineralima i antioksidantima i biljnim vlaknima. Posebno je interesantno njihovo antikancerogeno dejstvo, koje pokazuju zahvaljujući alkaloidima iz grupe indola. Najbolji način da konzumirate ovo povrće je da ga kratko kuvate na pari, a neke vrste su odlične i sveže u salati (kupus, rotkva). 

Nar 

Ova voćka, koja je dostupna sada, pravi je rezervoar antioksidanasa i korisnih materija za koje je, između ostalog pokazano da pomažu održavanju elastičnosti krvnih sudova, deluju protiv zakrčavanja, štite mozak i poboljšavaju pamćenje. 

Cvekla, rotkva 

Cvekla i rotkva su bogate folatima, ili folnom kiselinom (vrstom vitamina B) koji pomažu održavanja zdravlja DNK. Cvekla takođe sadrži i beta-cijanin, koji je dokazano antikancerogen. Posebno su korisne u prevenciji raka debelog creva. Iako se cvekla često koristi obarena, u zimnici, ipak njena korisna svojstva najviše dolaze do izražaja kada se jede presna, npr. narendana u salati. 

Lukovice 

Beli i crni luk i praziluk su odlični čistači organizma. Uklanjaju kancerogene materije i toksine koji opterećuju jetru. Istraživanja ukazuju i da deluju preventivno protiv nekih vrsta raka i srčanih oboljenja. Beli luk takođe ima antibakterijska svojstva, a crni luk je bogat kvercetinom, materijom koja pomaže eliminaciju sluzi iz disajnih organa, što je korisno za hladan period godine. 

Maslinovo, kokosovo ulje 

Jesen je svakako vreme kada u ishranu treba dodati kvalitetne masti. Maslinovo ulje, dokazano, pomaže smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Slično važi i za kokosovo ulje, s tim što ono takođe poseduje i antivirusna i antibakterijska svojstva, što je poželjno u sezoni prehlada i gripa. 

Mahunarke 

Zaista, jesen i zima su pravo vreme za pripremu raznih jela od pasulja, boba, ili boranije i graška (ukoliko ste ih ranije zamrzli). Ove namirnice bogate su kvalitetnim biljnim belančevinama, biljnim vlaknima, kalijumom, folnom kiselinom, ali su novija istraživanja pokazala i da obiluju antioksidansima. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online