Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.09.2016.
01:30
Vestionline A

Ovih 5 znakova pokazuju da ne jedete dovoljno

Mnogi od vas žele da smršajui izgledaju fantastično, ali to ne znači da treba da se izgladnjujete. Ukoliko ste primetili neki od ovih simptoma, slobodno navalite na omiljenu hranu.

pixabay
Odricanje od hrane često može biti kontraproduktivno

1. Nizak nivo šećera u krvi

Hipoglikemija jedan je od prvih simptoma neuhranjenosti. Preskakanje obroka ili manji unos hrane od uobičajenog u kombinaciji s fizičkom aktivnosti uzrokuje velike i nagle padove nivoa šećera u krvi koji se manifestuje kao osećaj gladi propraćen znojenjem dlanova, drhtavicom i opštom slabošću, piše Stvarukusa.

2. Ne mršavite, ali gubite mišićnu masu

Suprotno popularnom mišljenju, ponekad vam konzumiranje više hrane pomaže kod mršavljenja. Ako svoje telo ne hranite namirnicama koje su mu potrebne, ono će čuvati zalihe masti i umesto njih sagorevatće mišiće kako bi dobilo energiju. Gubitak mišićne mase usporiće vaš metabolizam, a samim time i gubitak kilograma.

3. Nedostatak energije i osećaj umora

U slučaju neuhranjenosti vaše telo ne dobija potrebne nutrijente, kalorije i vitamine koji su mu potrebni da bi normalno funkcionisalo. Zbog toga vas prati stalan osećaj umora i letargije, fali vam energije. Svom telu ne dajete potrebno 'gorivo' i to morate hitno da promenite.

Pokušajte da se pridržavate zlatnog pravila o tri velika obroka dnevno i dva mala međuobroka. Na taj način regulisaćete nivo glukoze u krvi i osiguraćete postepeno ispuštanje energije umesto jednog velikog uspona i naglog pada.

4. Stalno vam je hladno

Nedovoljan unos kalorija uzrokuje smanjivanje telesne temperature. Tačnije, telo ne može da proizvodi i održava potrebnu toplinu bez kalorija. Takođe, restriktivno unošenje kalorija utiče na rad određenih hormona u našem telu kao što su hormoni štitne žlezde koje takođe mogu da uzrokuju i neuhranjenost.

5. Ne možete da utolite glad

Naravno, ovo je najočitiji i najlogičniji simptom neuhranjenosti. Ako izbegavate hranu pratiće vas veliki osećaj gladi. Međutim, posto je i slučajevi u kojima ljudi jedu često, ali i dalje osećaju glad. Tada je problem u namirnicama koje konzumiraju, a koje su pune ugljenih hidrata i nedostaje im dobrih masti i proteina.

Svi jednostavni ugljeni hidrati zapravo su šećeri i oni su dobar brzinski izvor energije jer ih telo brzo vari. Međutim, dugoročno će kod vas uzrokovati glad. To znači da treba jesti više kompleksnih ugljenih hidrata i proteina jer njih telo duže vari pa ćete se osećati nahranjeno i puni energije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online