Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.09.2016.
06:30
webtribune.rs A

Jedite ovu namirnicu svaki dan: Rak će ostati tamo daleko!

Hiljadama godina se koristi za lečenje bezbroj bolesti, od impotencije do stomačnih bakterija, a može da pomogne i kod malarije i bolničkih superbakterija.

pixabay.com
Dodajte svojim jelima ovaj dodatak i ne razmišljajte o raku

Sve više naučnih dokaza govori da beli luk može da pomogne u tome da drži rak pluća i druge vrste raka na odstojanju.

Naime, studija sprovedena u Pokrajinskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti Đangsu u Kini obuhvatila je više od 1.400 pacijenata obolelih od raka pluća i 4.500 zdravih odraslih osoba.

Otkriveno je da ljudi koji jedu sirovi beli luk najmanje dva puta nedeljno, imaju 44 odsto manje šanse da obole od raka pluća. Čak i oni koji puše, što je najveći uzrok ove bolesti, su imali izuzetnih 30 odsto manje šanse da obole od raka pluća ako redovno jedu beli luk.

I ranije studije su pokazale da beli luk ima zaštitni efekat na pluća. Studija sa Univerziteta Južne Australije je, u međuvremenu, ukazala na smanjenje od skoro jedne trećine opasnosti od tumora creva, kao rezultat redovnog konzumiranja belog luka.

Ključ uspeha belog luka je verovatno hemijski sadržaj poznat kao alicin, koji se oslobađa kada se čen belog luka isecka ili izdrobi. Veruje se da smanjuje upale i da je takođe i antioksidans.

Beli luk takođe ima antibakterijska svojstva i može da poboljša reparaciju DNK.

Prema podacima Nacionalnog instituta za rak, brojne studije stanovništva su pokazale povezanost između unosa belog luka i smanjenjog rizika od raka debelog creva, želuca, jednjaka, dojke i pankreasa. 

Analiza podataka uzetih od sedam studija stanovništva ukazuje da su veće količine konzumacije belog luka povezane sa smanjenim rizikom od raka debelog creva i želuca.

U jednoj od brojnih studija koje podržavaju ovu ideju, Ženska studija Ajove je pokazala da su žene koje su jele najviše belog luka imale 50 odsto manji rizik od dobijanja raka debelog creva od onih koje su jele najmanje količine belog luka.

Sirovi beli luk se koristi hiljadama godina za lečenje bezbroj bolesti u rasponu od impotencije do stomačnih bakterija. Druge studije su pokazale da može da pomogne kod malarije, bolničkih superbakterija, pa čak i obične prehlade.

- Izgleda da postoji jak, konzistentan zaštitni efekat na ljude koji redovno konzumiraju beli luk - rekao je Lenor Arab, profesor epidemiologije i ishrane na Univerzitetu Severne Karoline.

Doktor Arab je bio deo tima istraživača koji su pregledali stotine studija koje su obuhvatale sposobnost belog luka da spreči rak.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se konzumira od 2 do 5 mg alicina svaki dan. Ovo bi bio ekvivalent od 2 do 5 mg svežeg belog luka svaki dan, što je oko jednog čena; 2 do 5 mg ulja belog luka; ili 300 do 1.000 mg ekstrakta belog luka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online