Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.07.2016.
06:30
Vestionline A

Sve što niste znali o magičnoj lubenici

Možete je jesti u salatama, samu ili u koktelima, a prava je bomba zdravlja. Koliko znate o lubenicama?

pixabay.com
Slatke, sočne, zdrave...

Ima ih svakakvih – većih, manjih, tamnijih, svetlijih, prugastih, više ili manje slatkih, okruglih i duguljastih, ali jedna stvar im je zajednička. Najbolje su letnje osveženje. da li znate da odaberete onu pravu? 

1. Afričko povrće 

Da li ste znali da je omiljeni letnji desert zapravo povrće iz porodice bundeva ili tikvi? Dolazi iz srednje Afrike, a kod nas se može uzgajati uz natapanje u toplim područjima. 

2. Lubenica u brojkama 

Crveno-zelena lopta zapravo je gotovo sva voda. Na 100 grama ona ima oko 30 kalorija što je čini idealnom letnjom dijetnom namirnicom. Od toga je oko 10% šećera, a ostalo je voda. Tačnije sadrži betakaroten, gvožđe, kalcijum, fosfor i velike količine vitamina A, B i C.

 3. Kako odabrati onu pravu 

Svi smo čuli mitove o biranju lubenice tako da kucnete po njenoj kori. Ali, ko zapravo zna kakav zvuk ona treba da proizvede? Donosimo jednostavniji trik – boja kore i peteljke otkrivaju njenu zrelost. Ako je peteljka zelena onda je sveža. Ako je suva i tamna radije potražite svoje osveženje negde drugde. 

4. Pomaže u borbi protiv raka i kardiovaskularnih bolesti 

Lubenica je bogata likopenom. Upravo je on najjači antioksidant iz grupe karotenoida (prirodnih biljnih pigmenata). Neka naučna istraživanja potvrdila su da likopen može sprečiti malignu transformaciju ćelija. On obnavlja komunikacijske kanale i pomaže u eliminisanju kancerogene materije i toksine iz tela. Isto tako likopen smanjuje nivo LDL holesterola, a pomaže i u borbi protiv dosadnih bora.

5. Dobar je saveznik protiv upale mišića 

Lubenica je pravi prijatelj kada se radi o oporavku od telesne aktivnosti. Osim velikog postotka vode sadrži citrulin koji podstiče stvaranje kiseonika, opušta i širi krvne sudove. 

6. Pomaže vam da regulišete pritisak 

Isto kao i kod upale mišića, širenje krvnih sudova pomaže nam da regulišemo krvni pritisak, a samim tim i snižava rizik od srčanog ili moždanog udara. Spomenuti citrulin važna je stavka pri stvaranju azotovog oksida – plina koji proširuje krvne sudove. 

7. Čuvajte je na sobnoj temperaturi 

Znamo, svi je više volimo hladnu, ali skladištenjem u frižideru ona gubi svoja korisna svojstva poput likopena. Navodno, nakon dve nedelje u frižideru čak ga je 40 % manje. Ali, ako je načeta ili preprezana po pola, radije je stavite u frižider.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online