Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.07.2016.
05:30
Vestionline A

Kako da roštilj pretvorite u zdravu hranu

Roštilj ne mora da bude samo čin druženja i opuštanja, već može da bude i deo zdrave ishrane, ako se pravi kako treba..

pixabay
Uz prave savete i meso sa rotilja može da bude zdravo

Ali ako pogrešno roštiljate, možete nenamerno servirati meso s velikom količinom kancerogenih materija. Pečenjem na roštilju stvaraju se policiklični aromatični ugljovodonici (PAH), jedinjenja za koja je otkriveno da uzrokuju rak kod laboratorijskih pacova. Zato dr Oz preporučuje da birate najbolje komade mesa.

– Piletina bez kožice, svinjski file i pečenica zdraviji su izbor od viršli i kobasica, jer je prerađeno meso povezano sa znatno većim rizikom od srčanih bolesti i raka, a može čak i da ošteti DNK, povećavajući rizik od raka debelog creva – upozorava slavni lekar. Osim toga, uklonite masnoće s mesa.

- PAU jedinjenja stvaraju se kada masnoća iz mesa, živine ili ribe kaplje na visok izvor toplote, a nastali dim zahvati hranu. Uklonite dodatne masnoće sa mesa pre nego što ga stavite na roštilj kako biste ograničili izlaganje karcinogenima – kaže dr Oz. Takođe, nemojte prepeći roštilj.

- Crni tragovi na roštilju nisu poželjni. Zagorelo meso, perad ili riba dovode do proizvodnje heterocikličnih amina (HCAs) koji mogu oštetiti vaše gene i podići rizik od karcinoma želuca i debelog creva – kaže lekar i savetuje da se vatra malo spusti.

– Što je vatra jača, veća je verovatnoća da će više kancerogena dospeti u meso. Držite je pod kontrolom – rasporedite ugalj tanje ili podignete rešetku višlje. Uz to, briketi za roštilj i proizvodi od tvrdog drveta, kao što je javor, često izgaraju na nižim temperaturama nego meko drvo kao borovina – govori Oz koji meso marinira u pivu.

– Nedavna studija pokazala je da mariniranje svinjetine u pivu (posebno tamnijem pivu) smanjuje formiranje 8 glavnih PAU jedinjenja napola, a istraživači misle da antioksidativna jedinjenja u pivu sprečavaju delovanje štetnih slobodnih radikala – objašnjava Oz i kaže da uz roštilj radije pije pivo nego slatki sok. U umerenim količinama pivo ima protivupalna svojstva koja nadmašuju bezalkoholna pića ispunjena šećerom.

Saveti za zdravo roštiljanje

* Dobar umak za roštilj smanjuje rizik od stvaranja kancerogenih materija za 96 odsto. Oblaganje mesa mešavinama začina kao što su ruzmarin, majčina dušica, biber ili marinada, ne samo da dodaje ukus, nego može pomoći da se smanji stvaranje kancerogenih materija na roštilju do 96 odsto. Marinade smanjuju kapanje masnoća i dimljenje i sprečavaju da hrana zadori, kaže dr Vilijam Li koji često gostuje kod dr Oza.

* Aluminijumska folija štiti hranu od štetnih jedinjenja. Ako stavite meso ili ribu u aluminijumsku foliju pa na roštilj, dobićete zaštitnu barijeru koja će sprečiti da masnoće kapaju na žar i tako sprečiti nastanak opasnih PAU jedinjenja, a meso će ostati sočno. Takođe, bez obzira na to da li koristite zaštitu ili ne, birajte manje masne komade mesa ili masnoće uklonite pre nego što ih stavite da se peku.

* Prvo prokuvati u tiganju, pa onda peći na roštilju Jednostavan način za smanjenje toksina nastalih od roštiljanja je prokuhavanje mesa do pola na laganoj vatri u tiganju ili pećnici pre nego što ga stavite na roštilj. Tako ćete ukloniti deo masnoća koje mogu kapati i dimiti se te uveliko smanjujete količinu vremena u kojem je hrana na roštilju izložena toksinima, kaže dr. Villiam V. Li.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online