Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.12.2015.
01:30
Vestionline A

Jela zbog kojih vrhunski kuvari proklinju bogove hrane

Ako hoćete da bude majstor svog zanata, morate da znate - mnogo! Baš mnogo. A to uključuje i poslove koje morate sami da uradite, jer izuskuju veliko iskustvo i znanje, ono koje samo vi imate i zbog kojeg vas i zovu majstorom. E pa ima takvih poslova koje morate da uradite da biste potvrdili klasu, a radije biste iskočili iz svoje kože, pobegli sa lica mesta ili ugrizli sami sebe za ruku, samo da ih ne obavite... Evo, na primer, kakve muke more i vrhunske kuvare kad je reč o spremnju pojedinih namirnica i kada su psovke sastavni deo procesa pripreme hrane.

pixabay.com
Bez muke nema nauke, tako je i kod kuvanja...

Iznutrice

Nema mnogo ljubitelja tog jela, a kuvari su verovatno srećni zbog toga. Želudac prvo mora da bude temeljno opran i očišćen od ostataka. Posle toga se stavlja u hladnu vodu i kuva dva do tri sata. Međutim, to nije sve, jer posle toga iznutrice moraju da odstoje u čistoj vodi u frižideru preko noći. I za kraj, sledi još jedno trljanje i čišćenje solju pre završne pripreme.

Prženi rakovi

Prženi rakovi jedna su od omiljenih poslastica u Americi, a i kuvari sami vole hrskavu koricu s ukusnim mesom. Međutim, priprema zna da bude prilično bolna... Dok se rak prži u vrelom ulju, njegove iznutrice se rasprsnu zbog temperature i po kuvaru prskaju vrele kapljice ulja. Svemu tome prethodi ubijanje raka - da biste uopšte mogli da ga pržite.

Čišćenje ribe

U nekim zemljama postoje vrste velikih riba u koje se zavuku gliste. Dužnost je kuvara da ribu očisti i filetira, ali i dobro pripazi da gostu na tanjir odjednom ne ispuzi glista.

pixabay.com
Ajoj... ništa drugo, samo - ajoj

Raža

Raža je jako klizava i zato je teška za čišćenje. Uz to, postoji dobra šansa da ćete se ubosti oštrom kosti i zaraditi ranu kojoj će biti potrebno oko dve nedelje da zaraste.

Pačji batak

Iako se ne čini kao neko zahtevno meso za pripremu, pečenje pačjeg batka prava je tortura za kuvare. Razlog je što kožica mora da bude zlatkaste boje i hrskava, a kada mast s bataka počne da se otapa u vrućem tiganju ona jako prska i kuvar trpi sitne opekotine.

Koprive

Poznato je da kopriva peče, ali u kuhinji može dabude deo izvrsnih umaka ili pesta. Pre nego što postane deo finog jela, mora se pažljivo pripremiti. Kuvar nosi dvostruke rukavice da izbegne ubode iglica sa listova koprive, ali je nekima u žurbi znalo da se dogodi da pomisle da je u kutiji spanać, pa su bivali ožareni.

Pečena crvena paprika

Lepa crvena paprika ima dug put dok ne postane ukusna i pečena. Ni jednom kuvaru nije lako da ljušti kožicu s paprika kuvanih na pari. Komadići kore se cepaju i lepe za prste, zbog čega je taj posao još teži. A za kraj "poslastica" - čišćenje semenki.

Pa vi sad budite vrhunski kuvar...

POVEZANE VESTI

TRPEZA Riblja čorba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online