Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.04.2015.
00:30
Mondo.rs A

Ne znate šta ćete s jajima od Vaskrsa?

Višak šarenih, tvrdo kuvanih jaja koji vam ostane od Uskrsa možete doživeti kao blagoslov, ili kao prokletstvo, već u zavisnosti od vašeg konkretnog pogleda na jaja i od toga koliko će vam se još vući po frižideru.

Reuters
Rolat sa kuvanim jajima je najlakše rešenje

Kako god okrenete, baciti se neće sigurno, a samo od vas zavisi kako ćete ih potrošiti.

Prva opcija je, naravno, da ih presečete na pola, dodate malo soli i bibera i jedete ih za doručak ili užinu. Ovo će vam, najverovatnije, dosaditi već u utorak. Sledeće što ćete učiniti je da jaje isečete na kolutove i dodajete ih sendvičima. Ovo već nudi više mogućnosti kad je reč o ukusu, ali je problem u tome što se jaja tako troše vrlo, vrlo sporo...

Donosimo vam tri recepta, isprobajte ih i, potrošite ta jaja najkasnije do petka. Tvrdo kuvana jaja u frižideru se mogu čuvati do nedelju dana.

Reuters

Salata od jaja

Potrebno vam je:

6 tvrdo kuvanih jaja, oljuštenih, ispranih i osušenih

1/3 šolje celera iseckanog na minijaturne kockice

1/4 šolje mladog luka isečenog na tanke kolutiće

1/4 šolje majoneza (ili nešto više, zavisi kakvu salatu volite)

malo soli

malo mlevenog crnog bibera

Priprema:

Jaja isecite na četvrtine, pa ih izmrvite u činiji srednje veličine. Možete ih izmrviti viljuškom, gnječilicom za pire... Dodajte celer, mladi luk i majonez, so i biber i promešajte varjačom da se sjedini. Služite na kriškama svežeg hleba ili tosta, ukrašeno rotkvicama ili mladim lukom.

culicurious.com
Sendvič sa kuvanim jajima, što da ne?

Salata od jaja, spanaća i spelte sa prelivom od mladog luka

Spelta je stara sorta žitarica, bogata dijetalnim vlaknima, a sadrži i sve vitamine B grupe, osim vitamina B12. Ima otprilike sedam puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena nego ostale žitarice. Bogata je i cinkom, a ima prilično nizak glikemijski indeks, tako da pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Lako se vari, a može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane.

Potrebno vam je:

4 šolje spanaća

1 šolja skuvane i ohlađene spelte (pola šolje nekuvane spelte)

3 supene kašike pečenih semenki suncokreta

1/4 šolje crnih maslina

2 tvrdo kuvana jaja isečena na kolutove

Za preliv:

1 mladi beli luk, samo beli i svetlozeleni deo

1/4 šolje maslinovog ulja

2 supene kašike sirćeta

1 supena kašika meda

2 supene kašike soka od limuna

1/4 kafene kašičice soli

1/4 kafene kašičice mlevenog bibera

U činiju stavite spanać, speltu, semenke suncokreta i crne masline. U blenderu usitnite mladi beli luk, zatim dodajte ostale sastojke za preliv i izblendirajte tako da dobijete glatku, ujednačenu smesu. Prelijte salatu, dodajte kuvana jaja isečena na kriške i služite ohlađeno.

gourmet-gamer.com

Punjena jaja

Potrebno vam je:

6 većih jaja

2 1/2 supene kašike majoneza *

2 supene kašike senfa

so i biber

paprika

sitno iseckan svež peršun

* Ako želite manje kaloričnu varijantu, umesto majoneza možete koristiti pavlaku sa nižim procentom masnoće.

Priprema:

Tvrdo kuvana jaja uzduž prepolovite i pažljivo izvadite žumance. Žumanca stavite u činiju, a belanca položite na plitki tanjir. Žumanca gnječite dok se potpuno ne izmrve. Zatim u činiju dodajte majonez i senf, so i biber, a zatim mešajte dok ne dobijete glatku masu. Ako je smesa suviše suva, dodajte još malo majoneza.

Jaja možte puniti i kašikom, ali to je prilično "musava" akcija. Zato je bolje da koristite špric za kolače, ili, još jednostavnije (pošto ne morate ništa posle da perete), sipajte smesu u kesicu za zamrzivač, odsecite ćošak i punite jedno po jedno belance.

Pospite jaja sitno iseckanom svežom paprikom i peršunom. Služite ohlađeno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online