Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.04.2015.
05:30
Tanjug A

Mi pravimo kačkavalj po staroj recepturi

Mlekarska škola "Dr. Obren Pejić" iz Pirota u svom sastavu ima najveći pogon za proizvodnju pirotskog kačkavalja po vekovima staroj recepturi, a tajna proizvodnje se prenosi na nove generacije đaka koji dominiraju na gotovo svim takmičenjima iz oblasti prerade mleka, ali i u drugim disciplinama

Tanjug
Ovde se pravi pirotski kačkavalj

- Dnevno prerađujemo oko pet tona mleka i oko 90 procenata naše proizvodnje ide na tradicionalni pirotski kačkavalj. Dnevno se proizvede od 400 do 500 kilograma kačkavalja, a trenutno na lageru imamo pedesetak tona zrelog kačkavalja koji je spreman za prodaju- kaže Tanjugu profesor Saša Petrović.

Tanjug

Samo je jedan - pirotski kačkavalj

Pirotski kačkavalj od marta prošle godine ima zaštićeno geografsko poreklo.

Stavljanje etikete "pirotski kačkavalj" moguće je samo na proizvod koji je proizveden od mleka sa Stare planine i iz pirotskog kraja, što ranije nije bio slučaj pa su nesavesni trgovci na proizvode sumnjivog kvaliteta stavljali etikete da je reč o pirotskom kačkavalju kako bi na taj način poboljšali prodaju.

Mleko se otkupljuje, dodao je, mahom od proizvođača iz pirotske opštine i sa Stare planine i njenih obronaka tako da ima izuzetno kvalitetnu sirovinu za dobijanje ovog tradicionalnog proizvoda.

On dodaje da se u ovoj školi pirotski kačkavalj pravi po viševekovnoj recepturi.

- Trudimo se da pored svih standarda koje uvodimo poput ISO 22000 i HACCP zadržimo tradicionalnu recepturu i način izrade tako da tradiciju pokušavamo da spojimo sa novim trendovima, zahtevima EU i zemalja u okruženju-priča Petrović.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme ima izuzetno veliki broj ponuda za izvoz pirotskog kačkavalja u inostranstvo, ali zbog problema oko dobijanja dozvole za izvoz još uvek ne može da zaživi.

Dodaje da je na domaćem tržištu proizvod prepoznatljiv i jedan je od najboljih kačkavalja na tržištu, ali da u poslednje vreme imaju problema sa plasmanom, jer se pojavljuje puno proizvodasa niskim cenama koji se nazivaju kačkavaljem, a to po fazi zrenja ne bi smeli ili su po kvalitetu daleko ispod pirotskog kačkavalja.

Zbog izuzetno kvalitetnog mleka od koga se pravi pirotski kačkavalj, taj proizvod nema problema sa aflatoksinima i drugim neželjenim sastojcima kojih ima u mleku niskog kvaliteta.

- Mleko nabavljamo mahom od malih proizvođača, pa je to mleko izuzetnog kvaliteta zbog čega nemamo problema sa aflatoksinima koji se javljaju u mleku koje potiče sa farmi i većih gazdinstava- kaže Petrović.

Jedna od učenica Mlekarske škole, sa smera prerađivač mleka, Dijana Mitrović, kaže Tanjugu da je od profesora naučila kako se pravi tradicionalni pirotski kačkavalj.

- Profesori su nas naučili kako se pravi kačkavalj po staroj recepturi i nije nam uopšte teško da ga pravimo- kaže Mitrovićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online