Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 10.03.2015.
06:30
magazin.hr A

Napravite razliku između integralnog i obojenog hleba

Crni ili raženi hleb izrazito je popularan među populacijom koja brine o svom zdravlju i vodi računa o pravilnoj ishrani. Takav hleb trebalo bi da se proizvodi većim delom od celog pšeničnog ili raženog zrna, tako da zadržava sve važne hranljive materije.

foodswallpaper.com
Naučite da prepoznate da li je hleb zaista od celog zrna, ili je pun nezdravih dodataka koji mu daju boju

Tajna crnog hleba je njegovo bogatstvo vlaknima, vitaminima B i E, selenom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i ostalim vrednim jedinjenjima. I u malim količinama ona daje osećaj sitosti, pa ga zato stručnjaci preporučuju kao predjelo za otklanjanje nervoze zbog gladi.

Takođe, crni hleb mnogo bolje zadržava ukus, miris i može duže da stoji, a da se ne stvrdne. Korisno je znati da i crni hleb ima mnogo manje ”lošeg” holesterola u odnosu na beli, pa se preporučuje srčanim bolesnicima. Osim toga, vlakna doprinose niskom nivou šećera u krvi, tako da dijabetičari takođe cene ovaj proizvod.

Pri kupovini je zato veoma važno da li je crni ili integralni hleb zaista ”crni”, odnosno da li je proizveden od celog zrna ili je samo dodata karamela za boju ili čak nešto podmuklije, što uopšte ne bi trebalo da se nalazi u hlebu.

Anonimni pekar koji je dobro upoznat sa metodama bojenja hleba, opisao je da se u takozvani crni hleb za boju dodaje - baš svašta. Od kafe, kakaa, veštačkih boja do crvenog vina… Metode kojima se služe proizvođači su različite, sve samo da bi uštedeli i na vama zaradili.

Raženim hlebom se zapravo može nazvati samo onaj koji sadrži najmanje 30 odsto raženog brašna.

Kod raženog testa, kvalitet glutena je loš (što je zdravo), pa dolazi do pucanja “rešetke” od glutena, što prilikom pečenja onemogućuje da voda ispari iz testa. Rezultat toga je zbijena struktura pravog raženog hleba. Kod pšeničnog testa kvaliteta glutena je značajno bolji.

Rezultat je rastresita i prozračna struktura hleba. Kao zaključak gore navedenog - nije moguće da hleb sa većinskim procentom raženog brašna bude mek kao pšenični hleb!

Kako prepoznati pravi crni hleb?

- Stavite u vodu komad sredine crnog hleba. Ako hleb pobeli, a voda potamni, znači da je obojen.

- Crni hleb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli.

- Crni hleb ne može biti prozračan i elastičan

- Sredina crnog hleba ima dublje pore i manja mu je zapremina

- Crni hleb drugačije miriše od belog.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online