Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.02.2015.
05:30
economy.rs A

Postanite kulinarski mag: Trikovi profesionalnih kuvara

Znate li kako pravilno da isečete povrće? Ako ste mislili da je to nevažna stavka prilikom kuvanja - varate se... Želite da vaše meso uvek bude sočno i meko? Pred vama su saveti profesionalnih kuvara, a zahvaljujući njihovim trikovima i vi ćete postati pravi profesionalac. Bar kada je kuvanje u pitanju.

foodiejoanie.files.wordpress.com
Samo nekoliko trikova i dobićete sočne, hrskave mekane i veoma ukusne obroke

Kako seći povrće?

- Nemojte potcenjivati važnost sečenja povrća na jednake delove”, kaže Grifin Grinberg, kulinarski majstor i pokretač projekta “America Cooks with Chefs”. Kada su namirnice tako isečene, njihova termička obrada je ravnomerna, a jelo ukusnije.

- Kako biste dobili savršene kockice, možete izvežbati tehniku na krastavcu. Isecite ga poprečno na veće komade, a onda svaki od tih komada isecite uzduž na trake. Stavite trake na dasku ispod oštrice noža. Dizanjem i spuštanjem oštrice noža seckajte trakice na kockice, čiju veličinu određujete sami - kaže Grinberg. Ovaj način sečenja na francuskom se naziva “brunoise”.

Naziv “julienne” odnosi se na sečenje povrća i voća na jednake, tanke štapiće debljine šibica. Ova tehnika sečenja često se koristi za dekorisanje ili dinstanje.

Savršeno pečeno meso

Kako bi meso ili riba iz tiganja bili hrskavi, a sočni, prvo utrljajte ulje, so i sušene začine. Koristite tiganj od nerđajućeg čelika ili livenog gvožđa i postepeno pecite komade mesa jer će “gužva” izazvati pad temperature. Prvo pecite na jakoj vatri kako bi korica zaustavila sokove da izlaze iz mesa.

- Za veće komade mesa ovo je prva faza. Nakon što se stvori korica na površini, prebacite ih u rernu i nastavite sa pečenjem na laganoj temperaturi - savetuje šef kuhinje Rajan Hatmaher i dodaje - Ostavite meso da se “odmori“ bar pet minuta pre sečenja, kako bi bilo sočno, a zapečene ostatke pretvorite na tiganju u odličan sos. Zalijte ostatke karamelizovane masnoće vinom, pavlakom za kuvanje, supom ili bujonom. Drvenom varjačom polako stružite dno tiganja dok god ne bude čisto. Mešajte na laganoj vatri sve dok se sos ne zgusne. Začinite sos i poslužite ga uz pire, palentu ili omiljenu testeninu.

Savršena gustina

Supe i sosevi biće gušći ako im dodate žumanca i pavlaku, zapršku ili razne mešavine na bazi skroba.

Trik s omletom

Kada jaja počnu da se stežu na ivicama tiganja, podižite polako omlet spatulom kako biste smesu iz sredine prebacili na krajeve.

Dinstanje bez greške

Nasecite povrće na dužinu od jedan centimetar i debljine dva milimetra. Slažite krišku jednu na drugu pa opet secite po dužini na tanke jednake štapiće širine do dva milimetra. Tehnika “julienne” najviše se koristi za povrće poput šargarepe i celera, a idealna je za pripremu jela iz voka, kaže šef kuhinje Branko Ognjenović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online